Архива

Љубичић: Мигрантска криза захтева свеобухватно и дугорочно решење

18.10.2016.
Државни секретар Министарства унутрашњих послова Јана Љубичић изјавила је на 9. састанку Радне групе Будимпештанског процеса у Београду да иако је избеглички талас тренутно заустављен, не значи да је мигрантска криза превазиђена и да као један од најкомплекснијих проблема у новијој историји захтева свеобухватно и дугорочно решење, које не предвиђа само једнострано затварање граница...
Љубичић: Мигрантска криза захтева свеобухватно и дугорочно решење
Љубичић: Мигрантска криза захтева свеобухватно и дугорочно решење
Љубичић: Мигрантска криза захтева свеобухватно и дугорочно решење
Љубичић: Мигрантска криза захтева свеобухватно и дугорочно решење
Љубичић: Мигрантска криза захтева свеобухватно и дугорочно решење

Државни секретар Министарства унутрашњих послова Јана Љубичић изјавила је на 9. састанку Радне групе Будимпештанског процеса у Београду да иако је избеглички талас тренутно заустављен, не значи да је мигрантска криза превазиђена и да као један од најкомплекснијих проблема у новијој историји  захтева свеобухватно и дугорочно решење, које не предвиђа само једнострано затварање граница.

Љубичић је истакла да је Влада Републике Србије одмах на почетку заузела одговоран и проактиван приступ и била отворена за сарадњу са земљама Европске уније и међународним организацијама, на решавању проблема мешовитих мигрантских токова.

Такође, како је навела, држава Србија користи сваку прилику да на регионалном и међународном нивоу размењује искуства и што боље спроводи добре праксе и решења усклађена са европским и међународним стандарима.

„Влада Републике Србије усвојила је 13. септембра ове године нови план реаговања у случају повећаног прилива миграната у периоду од октобра 2016. до марта 2017. године, који подразумева адекватну заштиту мигранстке популације у зимским неповољним условима“, нагласила је државни секретар и рекла да је одличном сарадњом владиног, цивилног сектора и међународних партнера успешно одговорено на потребе миграната.

Јана Љубичић је прецизирала да је обезбеђен смештајни капацитет за 6000 људи дуж руте од југа ка северу земље и да је успостављено 13 прихватних центара у сталне центре за азил, у којима се мигрантима 24 часа пружа сва неопходна помоћ.

Говорећи о законодавном оквиру Љубичић је навела да су припремљени нацрти новог закона о азилу и закона о странцима, који су усаглашени са директивама Европске уније и који детаљније и прецизније регулишу статусна питања страних држављана, као и процедуре интеграције и реинтеграције за ове категорије лица.

Државни секретар је истакла да је Министарство унутрашњих послова велику пажњу усмерило и на спречавање кријумчарења људи и препознавање потенцијалних жртава трговине људима.

Јана Љубичић је подсетила да је у јуну ове године Србија преузела једногодишње председавање регионалном иницијативом за миграције, азил и избеглице.

„Најважнија два приоритета нашег председавања јесу подршка учесницима МАРРИ иницијативе који су на балканској рути у управљању миграционим токовима, у циљу сузбијања бројних хуманитарних и безбедносних изазова и интезивирање активности у борби против кријумачрења и трговине људима, у оквиру рада МАРРИ мреже националних координатора  за борбу против трговине људима“, закључила је Љубичић.