Архива

Неопходна стална контрола полиције, у којој нема места за оне блиске криминалу

01.11.2016.
Само у првих шест месеци ове године Сектор унутрашње контроле је поднео 127 кривичних пријава којима су обухваћена 94 полицијска службеника“, поручио је потпредседник Владе Републике Србије и министар унутрашњих послова др Небојша Стефановић на отварању Регионалне конференције „Полицијски интегритет - холистички приступ”…
Отварање Регионалне конференције „Полицијски интегритет - холистички приступ”
Отварање Регионалне конференције „Полицијски интегритет - холистички приступ”
Отварање Регионалне конференције „Полицијски интегритет - холистички приступ”
Отварање Регионалне конференције „Полицијски интегритет - холистички приступ”
Отварање Регионалне конференције „Полицијски интегритет - холистички приступ”

Потпредседник Владе Републике Србије и министар унутрашњих послова др Небојша Стефановић поручио је данас да полиција мора да буде и да јесте систем који ради ефикасно на заштити свих грађана, у коме нема места за оне који су блиски са криминалним групама и који нису лојални својој држави и грађанима.

„Само у првих шест месеци ове године Сектор унутрашње контроле је поднео 127 кривичних пријава којима су обухваћена 94 полицијска службеника“, рекао је Стефановић на отварању Регионалне конференције „Полицијски интегритет - холистички приступ“.

Према његовим речима, током 2014. године Сектор унутрашње контроле поднео је 148 кривичних пријава за коруптивна кривична дела којим је обухваћено 155 полицијских службеника, а током прошле године поднето је 30 одсто више кривичних пријава којим је било обухваћено 173 полицајца.

„Декриминализација је посао који ће трајати, али трудићемо се да у најкраћем периоду завршимо што је више могуће. Неопходна је стална контрола, како би грађани били сигурни да о њиховој безбедности брину честити и поштени људи“, пoручио је министар.

Полицајци су, како је истакао, ту да чувају животе грађана, њихову имовину, права и слободе, морају да поступају у складу са законом и да буду хумани.

Стефановић је указао да је посебан сегмент у Закону о полицији посвећен јачању улоге и надлежности Сектора унутрашње контроле и увођењу нових института за превенцију корупције.

„Контролом имовинских карата полицајаца, анализом ризика корупције и спровођењем теста интегритета утврдићемо да ли припадници МУП-а живе као и други грађани Србије, од свог рада, законито и честито, или су у склопу свог посла имали сарадњу са криминалним круговима и тако добијали део новца стеченог незаконитим радњама“, објаснио је министар.

Говорећи о полицијском професионализму, Стефановић је рекао да се он гради на интегритету и изражава кроз законитост, стручно знање и етичко понашање и да за полицијски професионализам нису довољни само легалитет и стручно знање, него и одговарајуће понашање и став, засновани на личном интегритету.

„У протекле три године, фокус је стављен на увођење обуке за све запослене у Министарству под називом  „Полицијска етика - за очување личног и професионалног интегритета“ која се реализује у оквиру годишњег Програма стручног усавршавања полицијских службеника Министарства“, навео је Стефановић.

Министар је додао да је у сарадњи са Мисијом ОЕБС у Републици Србији, израђен  посебан приручник и да су реализоване обуке за тренере који у својим организационим јединицама кроз разговор са својим колегама разматрају етичке дилеме са којима се свакодневно сусрећу у раду.

Министар се захвалио Женевском центру за демократску контролу оружаних снага, Мисији ОЕБС у Републици Србији и Канцеларији Међународног криминалистичко – истражног програма помоћи Министарства правде САД који су организовали регионални скуп, и изразио очекивање да ће његови резултати допринети даљим напорима Министартсва унутрашњих послова на јачању полицијског интегритета у Републици Србији.

Шеф Мисије ОЕБС-а у Србији Андреа Орицио истакао је да је интегритет кључна ствар полицијске реформе, а да присуство министра управо говори о томе колико је опредељење да се интегритет полиције повећа.

"Одличан посао обављате док се борите за промене у друштву, а МУП се развија као професионална  и одговорна организација која се уклапа у демократско друштво 21. века", рекао је Орицио.