Архива

Расветљена сва кривична и прекршајна дела које су починили мигранти

04.09.2016.
Потпредседник Владе Републике Србије и министар унутрашњих послова др Небојша Стефановић истакао је данас у Шиду, да је полиција расветлила сва кривична и прекршајна дела, којa су починили мигранти на територији општине Шид...
Расветљена сва кривична и прекршајна дела које су починили мигранти
Расветљена сва кривична и прекршајна дела које су починили мигранти
Расветљена сва кривична и прекршајна дела које су починили мигранти
Расветљена сва кривична и прекршајна дела које су починили мигранти
Расветљена сва кривична и прекршајна дела које су починили мигранти

Потпредседник Владе Републике Србије и министар унутрашњих послова др Небојша Стефановић истакао је данас у Шиду, да је полиција расветлила сва кривична и прекршајна дела, којa су починили мигранти на територији општине Шид.

"Решен је случај туче између миграната, у којој је једна особа задобила убод ножем и починилац је ухапшен и процесуиран. Такође, расветљено је неколико пљачки у радњама и двориштима, као и прекршаја из области јавног реда и мира, а починиоци су пронађени", рекао је Стефановић и нагласио да домаћински односи не значе да се људима може пљачкати по кућама или локалима, као и да ће грађани Шида бити заштићени.

Полиција је, према речима министра, у последњих 48 сати спровела акцију и све особе које противзаконито бораве, а немају било какву потврду, привела судијама за прекршаје, који су им одредили казне или притвор, а један део миграната је враћен у прихватилиште за странце.

Министар Стефановић је рекао и да је разговарао са министром унутрашњих послова Мађарске Шандором Пинтером и да Мађарска не жели да прими више од 30 миграната дневно, као и да је Аустрија ограничила број људи који имају право да затраже азил а један део држава Европске уније има другачију политику од оне коју прописује Европска унија у смислу прихвата миграната.

"Наш посао је да будемо добре комшије и сарађујемо са свим нашим суседима, без обзира што нам неке од одлука које Мађарска доноси не олакшавају живот, али разумемо њихов положај и зато се боримо и тражимо решења за нашу земљу. Не желимо да будемо колатерална штета било које одлуке која се доноси у Европи", истакао је министар и додао да Србија ако мигранти желе да оду у друге земље нема право да их на силу држи.

" Уколико не жели да прими мигранте, Европа мора то јасно да каже, јер ми тим људима дугујемо одговоре да ли ће они овде остати или да планирају неку другу руту, или да се врате у своје земље порекла. То су одговори које очекујемо од Европске уније", казао је министар напомињући да су мигранти дошли из Европе, пре свега преко Грчке и Македоније а долазе и из Турске преко Бугарске.

У овом тренутку Хрватска више не прима мигранте и њихов пут у Мађарску је веома отежан, па је Србија дошла у ситуацију да војска и полиција на граничним деловима, где улази највише илегалних миграната, појачано патролирају. Сви мигранти који

не затраже азил, а нађу се на нашој територији илегално мораће да одговарају.

"Трудимо да заједно са међународним институцијама покушамо да нађемо начин како да извршимо реадмисују и то је једна од ствари о којима разговарамо са ИОМ-ом, Уједињним нацијама и са другим државама“-  навео је Стефановић.

Министар Стефановић присуствовао је и састанку са одборницима Општине Шид на којем се разговарало о актуелној безбедносној ситуацији.