Архива

Марић: Започете реформе целог система заштите и спасавања

18.10.2016.
Скуп „Опасност од техничко технолошких удеса на територији Републике Србије – дефинисање сценарија за израду процене ризика“, који је организовао Сектор, имао је за циљ представљање карактеристичних опасности у виду сценарија које су израдила ресорна министарства, научне установе и јавна предузећа чији поле рада обухвата и ову проблематику...
Марић: Започете реформе целог система заштите и спасавања
Марић: Започете реформе целог система заштите и спасавања
Марић: Започете реформе целог система заштите и спасавања
Марић: Започете реформе целог система заштите и спасавања
Марић: Започете реформе целог система заштите и спасавања

Начелник Сектора за ванредне ситуације Министарства унутрашњих послова Пеђа Марић истакао је, на стручном скупу на тему опасности од техничко-технолошких удеса, да је, како би се смањили ризици ове врсте, потребно да се укључе сви актери и развије свест у друштву, од највишег нивоа до локалних самоуправа и грађана.

Скуп „Опасност од техничко технолошких удеса на територији Републике Србије – дефинисање сценарија за израду процене ризика“, који је организовао Сектор,  имао је за циљ представљање карактеристичних опасности у виду сценарија које су израдила ресорна министарства, научне установе и јавна предузећа чији поле рада обухвата и ову проблематику.

Према речима начелника Марића, неопходно је наставити заједнички рад на свеобухватном сагледавању опасности од техничко-технолошких несрећа на територији Србије.

„Такође, потребно је да заједно, са стручног становишта, дефинишемо методологију израде сценарија ризика, што је и је тема овог скупа, а све у циљу предузимања значајних корака ка изради Националне процене ризика“, нагласио је Марић.

Током излагања, он је подвукао чињеницу да иако живимо у свету све очигледнијих климатских промена, не можемо да не обратимо значајну пажњу на катастрофе које настају као последица техничко-технолошких хаварија и несрећа које могу да угрозе велики број становника и проузрокују велике материјалне штете.

„Како бисмо у складу са климатским променама били спремни, не само да адекватно одговоримо на опасност, већ и да подигнемо ниво отпорности и безбедности читавог друштва, започели смо реформе не само сопствене организације, већ и целог система заштите и спасавања“, навео је начелник и додао да су најбитнији циљеви смањити постојећи ризик,  спречити нове ризике и оснажити социјалну и економску отпорност.

На крају излагања, поздравио је све институције које учествују на стручном скупу и које су изразиле решеност да уложе додатни напор како би се дефинисао сценарио за израду Процене ризика за ову групу опасности и самим тим унапредила безбедност грађана, културних и материјалних добара.

Поред представника Сектора, на стручном скупу су били и представници Министарства пољопривреде и заштите животне средине, Управе за транспорт опасног терета Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре и  Агенције за заштиту од јонизујућег зрачења и нуклеарну сигурност Србије