Архива

Јана Љубичић: Република Србија је одлучна да се супротстави насиљу у породици

29.10.2016.
Говорећи у склопу Округлог стола „Насиље у породици – одговор државе“, који је организовало Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, на Сајму књига, државни секретар Министарства унутрашњих послова Јана Љубичић је рекла да је Влада усвојила Нацрт закона о спречавању насиља у породици и да очекује да ће се он у најскорије време наћи пред републичким парламентом…
Јана Љубичић: Република Србија је одлучна да се супротстави насиљу у породици
Јана Љубичић: Република Србија је одлучна да се супротстави насиљу у породици
Јана Љубичић: Република Србија је одлучна да се супротстави насиљу у породици
Јана Љубичић: Република Србија је одлучна да се супротстави насиљу у породици

Државни секретар Министарства унутрашњих послова Јана Љубичић поручила је данас да је Република Србија одлучна да се супротстави насиљу у породици и да постоји јасан план у чијој реализацији учествују сви државни органи како би се жртвама пружила пуна заштита и подршка.

Говорећи у склопу Округлог стола „Насиље у породици – одговор државе“, који је организовало Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, на Сајму књига, Јана Љубичић је рекла да је Влада усвојила Нацрт закона о спречавању насиља у породици и да очекује да ће се он у најскорије време наћи пред републичким парламентом.

„Дух овог Нацрта је да удаљимо насилника из куће, не само онога који је кривично дело починио, већ и у случајевима када постоји ризик од неког облика насиља. Нацрт даје полицији шира овлашћења и омогућава јој да насилнику, одмах по процени ризика, изрекне хитну меру која подразумева привремено удаљење из стана и забрану комуникације и приласка жртви. На овај начин полиција ће моћи одмах ефикасно и правовремено да реагује и спречи евентуалну трагедију“, истакла је Љубичић.

Она је нагласила да је од почетка године у Републици Србији евидентирано 4.561 кривично дело насиља у породици, што је за 15,8 одсто више него у истом периоду прошле године.

„Ова бројка, иако у порасту указује да је подршка државе жртвама дала позитивне ефекте и да се све више оних који насиље трпе осмелило да то пријави. Сведоци смо и ових дана монструозних злочина почињених у кругу породице. Само током ове године у породичном насиљу страдало је 37 особа, супруга, очева, невенчаних супруга, ћерки, мајки, баба, деда“, рекла је државни секретар Љубичић.

Говорећи о активностима Министарства унутрашњих послова, Јана Љубичић је истакла да су оне бројне у свим полицијским управама и да су усмерене ка превенцији и оспособљавању полицијских службеника за правовремено и законито реаговање у случајевима породичног насиља. Она је изнела податак да је више од 2.000 полицајаца прошло обуку предвиђену посебним Потоколом о поступању полицијских службеника у случајевима насиља у породици, а нешто више од 5.000 прошло је обуку која има за циљ спречавање додатне виктимизације жртве.   

„Без укључивања свих сегмената нашег друштва у борбу против насиља у породици, нећемо направити значајне резултате. Морамо бити свесни да је за спречавање ових дела најзначајнија превенција. Због специфичног односа жртве и починиоца дешава се да долази до повлачења једног дела пријава, а неретеко пријаве за насиље не долазе од саме жртве. Зато је потребно да, онима који трпе насиље,  пружимо ефикасну подршку и заштиту, како би на тај начин охрабрили жртве да не трпе и ћуте већ насилнике пријаве. Министарство унутрашњих послова, као један од кључних фактора у сузбијању ове пошасти, учиниће све из своје надлежности да број трагичних породичних прича у Србији сведе на минимум“, поручила је државни секретар Јана Љубичић.