Архива

Јана Љубичић: Република Србија чврсто опредељена да се ангажује у свим процесима регионалне безбедности

10.11.2016.
„Желимо да будемо део свих решења, када је реч о контроли мигрантске кризе, да солидарно преузмемо одговорност и уложимо максималне напоре. Само у заједничком деловању свих заинтересованих страна, уз јасно и прецизно дефинисане ставове, можемо доћи до ефикасног и трајног решења“, рекла је државни секретар Министарства унутрашњих послова Јана Љубичић на Конференцији о миграцијама у Бечу...
Државни секретар Министарства унутрашњих послова Јана Љубичић на Конференцији о миграцијама у Бечу
Државни секретар Министарства унутрашњих послова Јана Љубичић на Конференцији о миграцијама у Бечу
Државни секретар Министарства унутрашњих послова Јана Љубичић на Конференцији о миграцијама у Бечу

Државни секретар Министарства унутрашњих послова Јана Љубичић изјавила је данас у Бечу да је Република Србија чврсто опредељена да се, без обзира на потешкоће са којима се сусреће, ангажује у свим процесима регионалне безбедности и да пружи пун допринос стабилности, миру и разумевању у региону, кроз националне механизме контроле и пуну сарадњу са међународним партнерима.

„Желимо да будемо део свих решења, када је реч о контроли мигрантске кризе, да солидарно преузмемо одговорност и уложимо максималне напоре. Само у заједничком деловању свих заинтересованих страна, уз јасно и прецизно дефинисане ставове, можемо доћи до ефикасног и трајног решења“, рекла је Љубичић на Конференцији о миграцијама у Бечу.

„Свесни смо да је избеглички талас највише погодио државе Западне Европе, јер те земље представљају крајњу дестинацију миграната. Али неопходно је истаћи да су и земље „балканске руте“ поднеле и подносе велики део терета у суочавању са овим изазовом. Верујем да смо јасно показали да Србија, иако је само кандидат за чланство у ЕУ, може доста да допринесе у контроли мигрантске кризе“, истакла је Љубичић.

Она је додала да је у Србији током 2015. године регистровано више од 600.000 миграната, док је током ове године границе Републике Србије прешло више од  100.000 избеглица.

„Остајемо максимално доследни политици поштовања људских права миграната и саосећамо са њима. Како би одговорила на хуманитарне потребе, Република Србија је од самог почетка мигрантске кризе активно сарађивала са међународним и локалним хуманитарним организацијама, тако да смо заједнички, кроз тимски рад, успели да пружимо сву неопходну помоћ и подршку људима који су прошли кроз територију Републике Србије, а то чинимо и данас. Успоставили смо 13 прихватних центара, уз сталне Центре за азил, у којима је мигрантима 24 часа дневно на располагању сва неопходна помоћ“, нагласила је Јана Љубичић.

Она је подсетила да је Влада Републике Србије усвојила План реаговања у случају повећаног прилива миграната за период октобар 2016 - март 2017. године, који ће подразумевати и адекватну заштиту мигрантске популације у зимским условима.
 
Љубичић је рекла да је велика пажња усмерена ка спречавању кријумчарења, између осталог и зато што се међу мигрантима могу наћи и потенцијалне жртве  трговине људима.

„Проблем ирегуларних миграција, кријумчарење људи и појаве великог броја илегалних миграната се не може одвојити од проблема трговине људима  и  њихове угрожености од експлоатације кроз различите облике - сексуалну, радну, принуду на вршење кривичних дела, као и кроз друге облике експлоатације“, навела је државни секретар Јана Љубичић.

На Kонференцији су учествовали Себастијан Курц - савезни министар за Европу, интеграције и спољне послове Аустрије, Михаел Шпинделегер - генерални директор Међународног центра за развој политика миграција, Јоханес Хан - комесар ЕК, као и други званичници.