Архива

Укупан криминалитет смањен за 5,4 одсто, заплењено више од две тоне наркотика

31.10.2016.
На седници скупштинског Одбора за одбрану и безбедност, подносећи извештај о раду Министарства унутрашњих послова, потпредседник Владе Републике Србије и министар унутрашњих послова др Небојша Стефановић прецизирао је да је од јануара до септембра ове године смањен број кривичних дела на 68.597, у односу на 72.538 колико их је било прошле године у истом периоду...
Седница скупштинског Одбора за одбрану и безбедност
Седница скупштинског Одбора за одбрану и безбедност
Седница скупштинског Одбора за одбрану и безбедност
Седница скупштинског Одбора за одбрану и безбедност
Седница скупштинског Одбора за одбрану и безбедност

Потпредседник Владе Републике Србије и министар унутрашњих послова др Небојша Стефановић изјавио је данас да је укупан криминалитет у Србији у првих девет месеци ове године, у односу на исти период прошле, смањен је за 5,4 одсто, да је расветљено нешто више од половине свих кривичних дела и заплењено више од две тоне наркотика.

Стефановић је на седници скупштинског Одбора за одбрану и безбедност, подносећи извештај о раду Министарства унутрашњих послова, прецизирао да је од јануара до септембра ове године смањен број кривичних дела на 68.597, у односу на 72.538 колико их је било прошле године у истом периоду.

Број кривичних дела у области малолетничког криминала смањен је за 15,5 одсто, рекао је Стефановић и прецизирао да је учешће малолетничког криминала у укупном криминалитету са 6,6 одсто, колико је износи прошле године, смањен на шест одсто.

Министар полиције је оценио да је за на његово смањење од великог утицаја био  превентиван рад који Министарство спроводи у сарадњи са локалним самоуправама и да је то резултат доброг рада свих друштвених чинилаца.

„Општи криминал смањен је за око пет одсто“, рекао је Стефановић указавши да је повећан број расветљних кривичних дела са непознатим извршиоцем, за више од четири одсто и да је расветљено 52,1 одсто кривичних дела, док је 2015. године тај проценат износио 47,8 одсто.

Говорећи о количини заплењених наркотика, Стефановић је нагласио да је одузета већа количина дроге у односу на прошлу годину.

„Реч  је о сталном тренду раста који бележи Министарство унутрашњих послова, што је показатељ доброг рада полиције“, рекао је Стефановић нагласивши да је борба против дрога један од приоритета Министарства.

Од јануара до октобра ове године, како је рекао, полиција је запленила више од две тоне разних врста дроге - 1,6 тона марихуане, 22,3 килограма хероина, више од 16 килограма кокаина, 485.000 комада опојне дроге у таблетама и другим облицима.

Министар је истакао да за око четири одсто мањи број кривичних дела против живота и тела – расветљено је 86 одсто убистава, 81 одсто тешких убистава, 82,5 одсто убистава у покушају и 73,6 одсто тешких убистава у покушају“.

„Имовински криминал смањен је за око десет одсто“, рекао је Стефановић, наводећи да је смањен број тешких крађа, разбојништава, крађа, као и да је број украдених возила смањен за 11 одсто.

Како је навео, интензивирана је борба против сиве еконимије, у чему се бележе за трећину бољи резултат у односу на исти период прошле године.

Стефановић је рекао да Министарство унутрашњих послова има водећу улогу у борби против шверца дувана и истакао да је од јануара до септембра ове године заплењена 141.000 боксова цигарета.

Министар полиције је навео да је очувано стабилно стање међунационалних и међуконфесионалних односа, те да је број инцидената смањен је са 88 на 65.

Према речима министра полиције, очуван је стабилан ред и мир и од јануара до септембра одржано је 36.140 јавних скупова, од чега су три четвртине били спортски догађаји.

Било је и 492 непријављена скупа, каже Стефановић и наводи да и поред бројних упозорења, један део организација и појединаца не жели да поступа по Закону о јавном реду и миру.

Говорећи о проблему илегалних миграција, министар полиције је истакао да је остварено стабилно стање безбедности на државној граници и у пограничном подручју.

„Регистровано је 281 кривично дело кријумчарења људи, што је нешто мање у односу на претходну годину“, прецизирао је Стефановић и додао да је почињено 36 кривичних дела на штету 137 ирегуларних мигранат, док је 87 миграната на територији Србији починило 49 кривичних дела.

Министар је најавио да ће на граници са Бугарском бити распоређено још 50 полицајаца Фронтекса као помоћ у сузбијању илегалних прелазака границе.

Стефановић је рекао да се тренутно у Србији у прихватним центрима, чији капацитети су попуњени, налази око 7.000 миграната, а да је од јануара до октобра ове године у Србији откривено скоро 108.000 миграната.

Према његовим речима, највећи број миграната који траже азил не намерава да остане у Србији.

Наводећи да је чињеница да не могу потпуно да се зауставе илегалне миграције, Стефановић је рекао да је у покушају илегалног преласка државне границе спречено 23.000 особа и додао да је од почетка кризе поднето више од 2.000 кривичних пријава за кријумчарење људи.

„Република Србија се убраја у ред земаља које су најозбиљније приступиле решавању овог проблема и сузбијању овог кривичног дела“, рекао је Стефановић указавши да  главни организатори шверца људи нису на територији Србије и да се у сарадњи са Европском унијом ради на томе да се они идентификују.