Архива

Добра сарадња полиција Србије и Белорусије

11.05.2017.
Стефановић:„Сарадња полиција Србије и Белорусије је добра и информације везане за различите врсте криминалитета готово свакодневно се размењују. Током 2016. годинe размењене су 242 информације, али мислим да то може да се унапреди“...
Добра сарадња полиција Србије и Белорусије
Добра сарадња полиција Србије и Белорусије
Добра сарадња полиција Србије и Белорусије
Добра сарадња полиција Србије и Белорусије
Добра сарадња полиција Србије и Белорусије
Добра сарадња полиција Србије и Белорусије

Потпредседник Владе Републике Србије и министар унутрашњих послова др Небојша Стефановић, који се данас у Београду састао  са министром унутрашњих послова Републике Белорусије Игором Шуњевичем, изјавио је да је сарадња полиција две земље добра и да су  у прошлој години размењене 242 информације везане за различите видове криминалитета.

„Сарадња полиција Србије и Белорусије је добра и информације везане за различите врсте криминалитета готово свакодневно се размењују. Током 2016. годинe размењене су 242 информације, али мислим да то може да се унапреди“, рекао је Стефановић.

Министар је навео да је са белоруским колегом разговарао о унапређењу сарадње у области борбе против тероризма и екстремизма, организованог и висoкотехнолошког криминала, али и о  модалитетима ефикаснијег супротстављања илегланим миграцијама.

Тема састанка, како је навео, била је и размена искустава која може допринети да полиције две земље буду ефикасније.

Стефановић је указао да је министар Шуњевич изразио жељу да угости српске припаднике специјалних јединица полиције, али и студенте Криминалистичко полицијске академије, с обзиром да и једна и друга држава имају ове високошколске установе.

„Разговарали смо о сарадњи Жандармерије и Унутрашње војске белоруске полиције, о томе шта је Белорусија урадила по питању модернизације те једнице и како су се ослонили на сопствену војну индустрију, што је нешто што и ми радимо са нашом наменском индустријом“, рекао је Стефановић.

Потпредседник спрске Владе истакао је да сарадња две земље иде узлазном путањом, што је, како је рекао, потврдила и посета премијера Александра Вучића Белорусији која је била изузетна.

„Захвални смо Белорусији на принципијелном ставу да не призна једнострано проглашену независност Косова и Метохије. Белорусија је пријатељ на кога можемо да се ослонимо“, закључио је Стефановић.

Министар Шуњевич истакао је да Србија и Белорусија имају традиционално пријатељство и да је током састанка потврђен правац јачања сарадње полиција две земље.

„Потврдили смо спремност за унапређење даље сарадње по важним питањима као што су броба против високотехнолошког криминала, илегалних миграција, тероризма“, рекао је Шуњевич који је министра Стефановића позвао да посети Белорусију и упозна се са радом и потенцијалима белоруског Министарства унутрашњих послова.