Архива

Безбедност деце први приоритет у раду полиције

15.09.2017.
Стефановић: Наш главни циљ је да свако дете буде безбрижно на улици, у школи, на путу до школе, да има нормално и здраво детињство и да родитељи не страхују за сигурност своје деце. Ми хоћемо да полиција буде штит, државни орган кога се криминалци плаше и у кога деца и родитељи имају поверење, али за то нам је потребна подршка родитеља и читавог друштва...
Безбедност деце први приоритет у раду полиције
Безбедност деце први приоритет у раду полиције
Безбедност деце први приоритет у раду полиције
Безбедност деце први приоритет у раду полиције
Безбедност деце први приоритет у раду полиције
Безбедност деце први приоритет у раду полиције

Потпредседник Владе Републике Србије и министар унутрашњих послова др Небојша Стефановић истакао је данас у Суботици да је безбедност деце први приоритет у раду полиције.

„Право на заштиту од свих облика насиља је основно право сваког детета, сваког човека. Наш главни циљ је да свако дете буде безбрижно на улици, у школи, на путу до школе, да има нормално и здраво детињство и да родитељи не страхују за сигурност своје деце. Међутим, полиција није и не може да буде једина институција у Србији која се брине за безбедност и васпитање наше деце. Ми хоћемо да полиција буде штит, државни орган кога се криминалци плаше и у кога деца и родитељи имају поверење, али за то нам је потребна подршка родитеља и читавог друштва“, рекао је Стефановић на отварању конференције „Безбедност и одговорност 2017“, коју је организовала Фондација „Тијана Јурић“.

Министар је навео да је полиција у претходних седам година и осам месеци ухапсила 155 особа у акцији „Армагедон“, усмереној на откривање кривичних дела везаних за сексуалну злоупотребу малолетних лица на интернету у порнографске сврхе.

„Када је реч о кривичном делу обљуба са дететом полиција је током осам месеци ове године поднела кривичне пријаве против 24 мушкарца, док су када је реч о трговини људима у истом периоду регистроване три оштећене малолетне особе женског пола, од којих су две  биле приморане на удају, а једна је сексуално експлoатисана“, рекао је Стефановић.

Према његовим речима, у првих осам месеци ове године, у оквиру вршњачког насиља, регистрована су 503 кривична дела. Министар је указао и на податак да је у првих седам месеци ове године пријављен нестанак 674 малолетника, од којих је полиција пронашла  640, док се за 34 још трага.

„Разлози нестанка су најчешће бекство из домова за децу без родитељског старања, удаљење из хранитељске породице, удаљење из куће ради склапања брачне или ванбрачне заједнице, неразумевање и свађа у породици, извршење кривичног дела, љубавни проблеми, нерешени брачни односи између родитеља, утопљење, лоше оцене у школи, наркоманија“, прецизирао је Стефановић.

Представљени подаци, према његовим речима, говоре да опасност постоји, да је стална и да може да се смањи само заједничким посвећеним радом и улагањем свакодневних напора државних органа, цивилног друштва и родитеља.

„Полиција ће свакако учинити све што може да би заштитила децу  у свакодневном животу, који подразумева њихов боравак у школи, на улици, али и у виртуелном свету као једној новој димензији опасности која прети сваком детету. Међутим, само репресивне мере нису довољне. Превентивни рад је окосница у спречавању оваквих појава“, рекао је Стефановић.

Он је додао да је полиција спровела низ превентивних и едукативних програма и кампања, међу којима је издвојио „Школски полицајац“, „Безбедно детињство“, „Школа без насиља, школа без дроге“ и „Дрога је нула живот је један“.

„Више од 60 одсто безбедносно интресантних догађаја у школама откривено је радом школских полицајаца“, указао је Стефановић и додао да је у свим полицијским управама и станицама више од 2.000 обучених полицајаца доступно двадесетчетири сата дневно за поступање према малолетним лицима.

„Огроман рад полицајаца који су специјализовани и обучени да поступају у овим случајевима, уз нова законска решења и посвећеност полиције и тужилаштва, довело је до значајног пада криминалитета у малолетничком насиљу, што је основни предуслов да на дуге стазе смањимо насиље у нашем друштву“, оценио је министар.

Стефановић је истакао и да је од ове школске године на његову иницијативу у школе уведен нови факултативни предмет „Основи безбедности деце“ за ученике четвртог и шестог разреда основних школа.

У оквиру овог предмета како је рекао више од 2.000 обучених полицијских службеника едуковаће децу о безбедности у саобраћају, полицији у служби грађана, насиљу као негативној друштвеној појави,  превенцији и заштити од опојних дрога и алкохола, безбедном коришћењу  интернета и друштвених мрежа, превенцији и заштити од трговине људима, заштити од пожара и од техничко – технолошких опасности.

„Хоћемо да учимо нашу децу какви их изазови очекују, какве претње имају пред собом и шта можемо да урадимо, да их едукујемо на који начин могу да се спасу и како да правилно поступе. На овај начин вратили смо једну врсту образовања и учења наше деце шта су свакодневне појаве, а о чему они до сада нису имали прилику да уче из предмета редовне наставе“, истакао је министар.

Стефановић се захвалио Фондацији „Тијана Јурић“ на раду и енергији коју улажу како би помогли да деца буду безбедна. Он је навео да ће у сарадњи са удружењем полицијски службеници наставити да обучавају предаваче ове Фондације како би они и даље преносили знање и едуковали децу како да буду безбеднија.

Оснивач Фондације „Тијана Јурић“, Игор Јурић захвалио се државним институцијама које су препознале и схватиле значај теме конференције и истакао да је њен циљ да сагледамо где се налазимо као друштво и родитељи.

„Учешће највиших функционера наше земље, говори о томе да смо сви свесни да проблем постоји и да желимо да га решимо. Фондација „Тијана Јурић“ је успела да инцира једну промена закона, такозвани „Тијанин закон“ који  сада функционише и морам да истакнем захвалност држави и Министарству унутрашњих послова што то није слово на папиру, већ се заиста показало да систем функционише и да полиција заиста реагује од првог момента када дете нестане и то јесте Тијанина победа“ истакао је Јурић.