Архива

Свим грађанима загарантована су једнака права и слободе

06.09.2017.
Поповић Ивковић: „Сваки вид дискриминације националне, верске, родне, дискриминације према сексуалној оријентацији, или по било којој другој основи апсолутно је недопустив. Србија је данас, у односу на нека претходна времена, далеко отворенија према ЛГБТ заједници. Министарство унутрашњих послова у потпуности је посвећено сарадњи и предузима све законске мере како би припаднике ЛГБТ заједнице заштитило и учинило да се они осећају сигурно и безбедно свакога дана“
Свим грађанима загарантована су једнака права и слободе
Свим грађанима загарантована су једнака права и слободе
Свим грађанима загарантована су једнака права и слободе
Свим грађанима загарантована су једнака права и слободе
Свим грађанима загарантована су једнака права и слободе

Државни секретар Министарства унутрашњих послова Биљана Поповић Ивковић изјавила је данас на конференцији „Заједно против дискриминације“ да је полиција учинила много и да неће толерисати дискриминацију, мржњу и насиље према ЛГБТ особама и поручила да су свим грађанима загарантована једнака права и слободе.

„Сваки вид дискриминације националне, верске, родне, дискриминације према сексуалној оријентацији, или по било којој другој основи апсолутно је недопустив. Србија је данас, у односу на нека претходна времена, далеко отворенија према ЛГБТ заједници. Министарство унутрашњих послова у потпуности је посвећено сарадњи и предузима све законске мере како би припаднике ЛГБТ заједнице заштитило и учинило да се они осећају сигурно и безбедно свакога дана“, истакла је Поповић Ивковић.

Државни секретар је нагласила да се, захваљујући комуникацији и партнерству између полиције и ЛГБТ заједнице, безбедност и стање људских права тих особа унапређује из године у годину.

„Када је било који вид дискриминације, насиља у питању важно је да се одмах  пријави полицији и ми ћемо у сарадњи са колегама из тужилаштва учинити све да процесуирамо и казнимо оне који дискриминишу припаднике ЛГБТ популације, али и других мањина“, нагласила је Поповић Ивковић.

Она је навела да су у седам градова у Србији, у оквиру пројекта „Заједно за унапређење положаја ЛГБТ особа у Србији“, који спроводи Удружење грађана „Лабрис“, формиране локалне мреже за превенцију дискриминације и подршку ЛГБТ особама.

„У овим телима своје учешће имају и представници Министарства унутрашњих послова. Желимо да пружимо пуну подршку ЛГБТ особама, и да дамо свој допринос у изградњи друштва у коме су плурализам, толеранција, солидарност и борба против дискриминације најзначајније вредности“, рекла је Поповић Ивковић.

Државни секретар је нагласила да су у обављању својих послова полицијски службеници обавезни да увек поступају професионално, одговорно и хумано и да поштују људско достојанство, част и углед сваког грађанина.

Зато је Министарство унутрашњих послова, према речима државног секретара, покренуло низ активности како би се подигла свест полицијских службеника о поштовању права, нарочито мањина, у које спадају и припадници ЛГБТ популације.

„Један од приоритета Министарства унутрашњих послова је рад полиције у заједници. Кроз јачање међусобног поверења, заједничким напорима идентификоваћемо и решити безбедносне проблеме и учинити да будемо сигурније друштво. Полиција је ту да служи заједници и грађанима, да осигура безбедност и заштиту права, без обзира на различитости“, истакла је Поповић Ивковић.

Конференцију „Заједно против дискриминације“ организовало је удружење грађана „Лабрис“.