Архива

Ребић и Цувалас о сарадњи полиција Србије и Грчке

18.05.2017.
Директор полиције Републике Србије Владимир Ребић и директор полиције Републике Грчке Константинос Цувалас оценили су данас да је сарадња полиција две земље добра, али да постоји простора за њеним унапређењем у области борбе против тероризма, илегалних миграција, организованог и свих других видова криминала...
Ребић и Цувалас о сарадњи полиција Србије и Грчке
Ребић и Цувалас о сарадњи полиција Србије и Грчке
Ребић и Цувалас о сарадњи полиција Србије и Грчке
Ребић и Цувалас о сарадњи полиција Србије и Грчке
Ребић и Цувалас о сарадњи полиција Србије и Грчке

Директор полиције Републике Србије Владимир Ребић и директор полиције Републике Грчке Константинос Цувалас оценили су данас да је сарадња полиција две земље добра, али да постоји простора за њеним унапређењем у области борбе против тероризма, илегалних миграција, организованог и свих других видова криминала.

Указавши да је данашњи састанак наставак сарадње коју су априла ове године договорили министри унутрашњих послова две земље, Ребић је навео да је са грчким колегом разговарао о потписивању Протокола о заједничкој сарадњи током туристичке сезоне.

Та сарадња, како је навео, подразумеваће упућивање српских полицајаца у Грчку, који ће заједно са грчким колегама радити на превенцији кривичних дела, попут трговине људима, наркотицима, превара, крађа и других имовинских деликата, којима грађани Србије могу бити оштећени.

„Република Србија овакву врсту сарадње већ има са полицијама Црне Горе и Хрватске. Активности које су у оквиру тих сарадњи предузете дале су добре резултате и сматрамо да је ово добра прилика да и са Грчком успоставимо такав начин сарадње“, нагласио је Ребић.

Српски директор полиције је најавио да ће крајем маја и почетком јуна бити органзована студијска посета полицајаца из Грчке, који ће имати прилику да се непосредно упознају и остваре конкретне контакте у  циљу размене информација и брзе и ефикасне сарадње са српским колегама, пре свега у области борбе против тероризма.

По питању илегалних миграција, Ребић и Цувалас су се сложили да треба наставити са активностима које омогућавају адекватну борбу против илегалних миграција, у циљу осигурања безбедности грађана и једне и друге државе, уз поштовање људских права миграната.

Директор Цувалас оценио је да је данашњи састанак почетак искрене, директне сарадње  која има за циљ већу ефикасност српске и грчке полиције и већу безбедност грађана две земље.

Цувалас је рекао да је са директором Ребићем разговарао о модалитетима унапређења сарадње у борби против различитих видова криминала, у складу са безбедносним изазовима са којима се сусрећу две државе.

Према његовим речима,  грчка полиција је спремна да подели знање и искуство са српским колегама кроз едукативне програме, размену информација и све остало што може да допринесе већој безбедности грађана две државе.