Архива

Стефановић и Јамбон потписали Споразум о полицијској сарадњи

07.02.2017.
Након потписивања Споразума, министар Стефановић истакао је да су српска и белгијска полиција у претходној години размениле око 1.400 оперативних информација и изразио очекивање да ће формирање заједничких истражних тимова, по основу овог споразума, допринети ефикаснијој борби двеју полиција против свих видова организованог криминала...
Стефановић и Јамбон потписали Споразум о полицијској сарадњи
Стефановић и Јамбон потписали Споразум о полицијској сарадњи
Стефановић и Јамбон потписали Споразум о полицијској сарадњи
Стефановић и Јамбон потписали Споразум о полицијској сарадњи
Стефановић и Јамбон потписали Споразум о полицијској сарадњи
Стефановић и Јамбон потписали Споразум о полицијској сарадњи

Потпредседник Владе Републике Србије и министар унутрашњих послова др Небојша Стефановић и потпредседник Владе Краљевине Белгије и министар безбедности и унутрашњих послова Јан Јамбон потписали су данас у Београду Споразум о сарадњи полиција две државе.

Након потписивања Споразума, министар Стефановић истакао је да су српска и белгијска полиција у претходној години размениле око 1.400 оперативних информација и изразио очекивање да ће формирање заједничких истражних тимова, по основу овог споразума, допринети ефикаснијој  борби двеју полиција против свих видова организованог криминала.

„Потписани Споразум омогућиће најширу сарадњу полиција двеју земаља у борби против свих облика организованог криминала. Постајемо шири део европске безбедносне мреже. То ће допринети да Република Србија буде безбеднија и сигурнија и да њени грађани знају да имају још једну партнерску земљу на коју могу да се ослоне“, истакао је Стефановић.

Српски министар полиције, указао је да је са белгијским колегом разговарао о заједничким активностима које полиције могу да предузму у борби против организованог криминала, у свим његовим облицима - борби против кријумчарења људи, илегалне трговине наркотицима, кријумчарења оружјем, али и у свеобухватној борби против тероризма.

„Циљ нам је да оперативно будемо способни да размењујемо информације на највишем нивоу и најбрже могуће, како би повећали безбедност грађана и једне и друге државе, али и да појачамо оперативну сарадњу полицијских службеника криминалистичких полиција, који би кроз заједничке истражне тимове могли да буду ефикаснији и да брже дођу до починилаца најтежих кривичних дела“, прецизирао је Стефановић.

Према његовим речима, српска полиција може да учи из искустава припадника белгијске полиције у борби против тероризма.

„Позвао сам потпредседника Јамбона да нам упути полицијске службенике који су, нажалост, имали искуства у борби против тероризма, да српској полицији пренесу какве су мере предузимали, шта је дало добре резулате и да нам препоруче како да будемо ефикаснији и способнији у супротстављању тероризму“, навео је Стефановић.

Према његовим речима, обука припадника полиције изузетно значајна како би били  припремљенији за обавештајно деловање у супоротстављању свим облицима тероризма.

Стефановић је истакао да је са министром Јамбоном разговарао и о актуелној мигрантској кризи.

„Разговарали смо о супростављању илегалним миграцијама, али и о томе како да заједничким радом спречимо да токови илегалних миграција постану канали за шверц и евентулне терористичке активности. Договорили смо се да размењујемо информације о томе редовно и да две полиције дају максималан допринос у циљу не само безбедности грађана две државе, већ и на европском нивоу“, рекао је Стефановић захваливши министру Јамбону на досадашњој доброј сарадњи.

Потпредседник Владе Белгије и министар безбедности и унутрашњих послова Јан Јамбон истакао је да безбедност почива на доброј информисаности и рекао да је потписивањем Споразума омогућено да две државе ојачају своје везе.

Јамбон је подсетио да Србија и Белгија деле заједничке изазове у бројним областима, попут мигрантске кризе.

"Србија у тој области игра веома важну улогу за целу Европу и то веома ценимо", рекао је Јамбон и додао да је размена информација у области борбе против организованог криминала такође важна, као и борба против тероризма, подсетивши на терористичке нападе у Белгији 2014. и 2016.

"Учинићемо све да избегнемо да се то понови, за шта се сада прирпемамо. Тренутно је на ратишту у Ираку и Сирији око 200 Белгијанаца, а процена је да је тамо између 3.000 и 5.000 бораца који учествују на страним ратиштима", рекао је Јамбон.

Како је подвукао један од путева њиховог повратка у Европу могле би да буду мигрантске руте, због чега је веома важно да се успостави сарадња са Србијом како би се тај проблем у корену пресекао.