Архива

Током прошле године откривено око 52.000 возача који су управљали возилом под дејством алкохола

10.07.2017.
Стефановић: „Податак да је 128 особа у 2016. години погинуло на путевима Србије као директна последица вожње под утицајем алкохола, а да је 3.200 возача и других учесника у саобраћају задобило лакше и теже повреде, најоштрије упозорава да поред репресивних мера, које примењује саобраћајна полиција, морамо да утичемо на свест свакога грађанина наше земље и само тако се озбиљно упустимо у решавање овог проблем“…
Током прошле године откривено око 52.000 возача који су управљали возилом под дејством алкохола
Током прошле године откривено око 52.000 возача који су управљали возилом под дејством алкохола
Током прошле године откривено око 52.000 возача који су управљали возилом под дејством алкохола
Током прошле године откривено око 52.000 возача који су управљали возилом под дејством алкохола
Током прошле године откривено око 52.000 возача који су управљали возилом под дејством алкохола

Потпредседник Владе Републике Србије и министар унутрашњих послова др Небојша Стефановић изјавио је данас да је у саобраћајним контролама, које су значајно интензивиране, само током прошле године откривено око 52.000 возача који су управљали возилом под дејством алкохола и да је од тога броја скоро половина имала од 0,5 до 1,2 промила алкохола у крви.

„Податак да је 128 особа у 2016. години погинуло на путевима Србије као директна последица вожње под утицајем алкохола, а да је 3.200 возача и других учесника у саобраћају задобило лакше и теже повреде, најоштрије упозорава да поред репресивних мера, које примењује саобраћајна полиција, морамо да утичемо на свест свакога грађанина наше земље и само тако се озбиљно упустимо у решавање овог проблем“, истакао је Стефановић на међународној  конференцији о безбедности саобраћаја на тему алкобрава, коју је организовала Агенција за безбедност саобраћаја.

Министар полиције је нагласио да је чињеница да се број страдалих из године у годину смањује и да превентивне и репресивне мере полиције, као и добра сарадња са Агенцијом за безбедност саобраћаја и другим државним институцијама и органима цивилног друштва дају резултате и да то донекле охрабрује, али да морамо да радимо више.

Указавши на податак да су током прошле године од 4.200 саобраћајних незгода, због вожње под утицајем алкохола, више од 4.000 починили мушкарци, Стефановић је оценио да то показује да су жене значајно одговорнији возачи, чак и када се урачуна њихова процентуална заступљеност у саобраћају.

„Статистика је немилосрдна“, рекао је Стефановић и додао да је овако озбиљна опасност, каква постоји и у нашој земљи и у свакој држави Европске уније, показује Министарству унутрашњих послова да су важне законске промене, оштрије репресивне мере и казнена политика, али и много више превентивног рада који мора да почне још у основној школи.

„Овог септембра почиње наш пројекат, који радимо заједно са Министарством просвете, у којем ће сви ученици четвртог и шестог разреда имати по осам часова годишње, а који ће између осталог бити посвећени и безбедности саобраћаја“, подсетио је Стефановић.

Према његовим речима, најмлађи грађани ће од искусних полицијских инструктора имати прилику да науче како да се снађу у саобраћају, да буду његови одговорни учесници, као и како да помогну другима и тако заштите животе.
 
„Поносни смо на чињеницу да прошле године ниједно дете није страдало у зони школе, али је ово тек почетак. Министарство унутрашњих послова увек ће спроводити посебне акције чији циљ је заштита деце и апелујемо на свест родитеља да предузму све мере да заштите себе, своју децу, да не возе под утицаjeм алкохола, да вежу појас и да раде све што је могуће како би наши најмлађи, али и сви остали грађани, у свакодневном контакту са саобраћајем били безбедни“, нагласио је министар полиције.

Говорећи o алкобравама, као посебној техничкој иновацији, Стефановић је указао да су оне већ показале корисност у примени у Сједињеним Америчким Државама, Финској, Белгији, Ирској, Естонији и другим државама.

Министар је објаснио да је њихова примена дала резултате који охрабрују и да су оне постале добра генерална превентивна мера, за сада пре свега у неким транспортним предузећима и сличним затвореним системима, али и са тенденцијом да се ова мера примени у ширем аспекту.
 
„Алкобраве су важне зато што се у великом броју случајева дешавало да возачи под утицајем алкохола управљају возилима чак и поред изречених заштитних и казнених мера, то их не спречава да, нажалост, седну за волан и да неретко узрокују и људске жртве“, навео је Стефановић.

У области безбедности саобраћаја, како је истакао, потребан је већи рад са свим категоријама становништва, едукацијама о свим опасностима које носи савремени саобраћај и развијање свести људи да схвате да животе спасавају они сами и да сваки човек у својим рукама има одговорност.
 
„Министарство унутрашњих послова наставиће и појачаће све своје активности којима едукује, али и кажњава прекршиоце закона учеснике у саобраћају, са циљем да већ ове године можемо да покажемо значајно мањи број страдалих у саобраћају“, нагласио је Стефановић и подсетио да више од две године саобраћајна полиција алкотестира сваког возача кога заустави, без изузетка и разлога контроле, што је значајно утицало и допринело смањењу штетних последица и откривању возача који су возили под дејством алкохола.

„Са том добром праксом наставићемо и у наредном периоду“, рекао је Стефановић, који је апеловао на све учеснике у саобраћају да не седају за волан под дејством алкохола, да везују сигурносни појас, да деца буду у прилагођеним седиштима, да воде рачуна о ограничењу брзине, јер на тај начин чувају животе.

Подсетивши на превентивне програме који су рађени у оквиру подизања нивоа безбедности у саобраћају, Стефановић је закључио да је број страдалих у саобраћајним несрећaма знатно смањен и да је циљ Министарства да та бројка буде мања од европског стандарда и да грађани Србије буду безбедни.