Архива

Стефановић: Укупан криминал смањен за више од пет одсто

11.02.2017.
Потпредседник Владе Републике Србије и министар унутрашњих послова др Небојша Стефановић изјавио је данас да је, захваљујући ефикасном раду полиције, укупан криминал у Србији током прошле године у односу на 2015. годину смањен за више од пет одсто и истакао да неће дозволити да било ко ниподаштава резултате рада српске полиције, зарад стицања „јефтиних политичких поена“...
Стефановић: Укупан криминал смањен за више од пет одсто
Стефановић: Укупан криминал смањен за више од пет одсто
Стефановић: Укупан криминал смањен за више од пет одсто

Потпредседник Владе Републике Србије и министар унутрашњих послова др Небојша Стефановић изјавио је данас да је, захваљујући ефикасном раду полиције,  укупан криминал у Србији током прошле године у односу на 2015. годину смањен за више од пет одсто и истакао да неће дозволити да било ко ниподаштава резултате рада српске полиције, зарад стицања „јефтиних политичких поена“.

Стефановић је представљајући резултате рада Министарства у преходних неколико година, истакао да је полиција у последњих 14 месеци запленила више од четири тоне наркотика,  што је најбољи резултат који је постигнут у претходних осам година.

Према његовим речима, заплене наркотика остварене прошле године, двоструко су у односу на оне из периода од 2008. до 2012. године.

Говорећи о борби против организованог криминала, Стефановић је прецизирао да је разбијено 14 организованих криминалних група, ухапшено 47 вођа и њихових помагача, као и да су откривене и заплењене 54 лабораторије за производњу дроге, што је најбољи резултат у претходној деценији.

„И даље сматрамо да борба против наркотрафикинга мора да се појача. Иако смо остварили  добре резултате и имамо ситуацију да цена дроге на улици расте, јер је све мање захваљујући ефикасном раду полиције, остварени резултати само су подстрек за бољи и ефикаснији рад и веће заплене“, казао је министар полиције. 

Указавши да је укупан криминал у 2016. години у односу на претходну годину смањен за преко пет одсто, Стефановић је истакао да је у 2016. години почињено најмање кривичних дела у последњих 25 година.

„Без обзира што неко жели то да представи на другачији начин и што се у јавности често барата неким дезинформацијама, захваљујући озбиљном раду хиљада људи у полицији прошле године почињено је најмање кривичних дела у последњих 25 година“, нагласио је Стефановић.

Укупан број украдених возила, како је навео, смањен је за више од 12 одсто, број разбојништава за 22 одсто, а расветљено је и 92 одсто изнуда.

Стефановић је нагласио да се у Србији у последње три године бележи стална тенденција  пада кривичних дела убистава и тешких убистава.

„У периоду од 2004. до 2012. године просечно је било између 140 и 150 убистава годишње. У последње три године број убистава и тешких убистава креће се око 100 годишње, а полиција интензивно ради да тај број буде још мањи“, рекао је Стефановић и указао да је највећи број ових кривичних дела везан за породично насиље, као и да је највећи број расветљен.

Говорећи о превентивном раду полиције и едукацији најмлађих, Стефановић је подвукао да је број кривичних дела у близини школа и вртића смањен за више од пет одсто.

„Константним радом полицијских службеника, сталним присуством у школама, радом са децом,  превентивним предавањима која су дупло повећана, успели смо да направимо добар резултат који је подстрек да још више повећамо превентивни рад.

Говорећи о мигрантској кризи, Стефановић је истакао да је, и поред тога што је од њеног почетка кроз Србију прошло више од милион миграната, очуван стабилан јавни ред и мир , са минималним бројем кривичних дела.

„Србија се показала као поуздан партнер, као земља која је постигла боље резултате од многих држава чланица ЕУ. Грађани Србије нису осетили терет кризе, а наша држава се  показала као добар домаћин, као земља која је мигрантском кризом руководила на озбиљан и одговоран начин“, истакао је Стефановић.

Осврнувши се на финансијско стање у Министарству, Стефановић је указао да су у претходне две године измирени дугови, направљени у претходних десет година, према припадницима МУП-а  који су износили две милијарде и шесто милиона динара.

Министар полиције је рекао да му је жао што у време када су ти дугови направљени није било оних који би протестовали и тражили остварење синдикалних права и више новца за припаднике полиције – „тада је њима лично било вероватно добро, нису их интересовала  права обичних полицајаца“.

Према његовим речима, Министарство је измирило и милијарду и по динара дуга за неплаћене рачуне по другим основама.

Стефановић је истакао да ће МУП и у овој години наставити са модернизацијом опреме кроз набавку нових оклопних транспортера, борбених чамаца, заштитне опреме, патролних возила, униформи ...

Министар је подсетио да су током прошле године модернизовани скоро сви оклопни транспортери које МУП има, да је полиција након седам година добила преко 30.000 комплета нових униформи, као и да је набављено 250 нових патролних возила.

Министартсво унутрашњих послова, како је најавио, ове године ући ће у процес лизинга за набавку једног већег дела возила и на тај начин обновиће патролне аутомобиле који су куповани 2001, 2002. године, који нису обнављани и који су прешли стотине километара.

Говорећи о реформским процесима које спроводи Министарство, Стефановић је указао да се, у складу са новим Законом о полицији, данас напредује кроз поступак који спроводи конкурсна комисија и да се знају прецизни параметри које неко мора да испуни да би добио могућност за унапређење.

Стефановић је истакао да данас запослење у Министарству није могуће пре, првенствено спроведеног интерног конкурса, а потом и јавног, што раније није био случај и указао да је по први пут директор полиције изабран на јавном конкурсу, кроз транспарентан поступак.

Истакавши да се припадници Министарства свакодневно ефикасно боре против криминала и да раде један од можда најтежих послова у земљи, Стефановић је истакао да неће дозволити да се њихов рад подаштава „само зато што неко хоће да убере неки јефтини политички поен“.

„Изволите, погледајте чињеницама у очи, шта су резултати, како је то изгледало пре неколико година и како изгледа данас. Борбу против свих облика криминала настављамо жестоко и  оштро и трудићемо се да грађани Србије имају разлога да имају из године у годину све више поверења у своју полицију“, закључио је Стефановић.