Архива

Стефановић: Концепт полиције у заједници допринеће повећању узајамног поверења

06.06.2017.
„Министарство већ неко време применом концепта полиције у заједници, кроз већи број полицајаца, активније учешће и разговоре са грађанима и локалним саветима за безбедност приближава грађане полицији и полицију грађанима“ , рекао је Стефановић...
Стефановић: Концепт полиције у заједници допринеће повећању узајамног поверења
Стефановић: Концепт полиције у заједници допринеће повећању узајамног поверења
Стефановић: Концепт полиције у заједници допринеће повећању узајамног поверења
Стефановић: Концепт полиције у заједници допринеће повећању узајамног поверења

Потпредседник Владе Републике Србије и министар унутрашњих послова др Небојша Стефановић изјавио је данас да ће концепт полиције у заједници приближити грађане полицији и допринети повећању узајамног поверења, ефикасности и смањењу криминалитета.

„Министарство већ неко време применом концепта полиције у заједници, кроз већи број полицајаца, активније учешће и разговоре са грађанима и локалним саветима за безбедност приближава грађане полицији и полицију грађанима“, рекао је Стефановић на представљању Приручника за рад полиције у заједници које је Министарство урадило у сарадњи са ОЕБС-ом.

Подсетивши да су у новембру прошле године примљена 204 нова полицајца, а пре нешто више од два месеца још 404, Стефановић је оценио да ће ти млади људи, које су завршили  Криминалистичко полицијску академију и Центар за основну полицијску обуку, захваљујући представљеном Приручнику и колегама које ће им бити ментори, бити способни да представе полицију у новом светлу.

„Кроз нови Законом о полицији и каријерно напредовање, изградићемо полицајце који заслужује респект у својој средини, у које ће грађани имати поверење да им пријаве извршење кривичног или прекршајног дела и да знају да ће то поверење бити оправдано“, нагласио је министар.

У сарадњи са грађанима и локалним саветима за безбедност, како је навео, полиција ће кроз обавештајно вођен рад повећати ефикасност и на тај начин смањити  криминалитет.

Подсетивши да је 1. јуна почела примена новог Закона о спречавању насиља у породици, да су на иницијативу МУП-а пооштрене мере за оне који илегално носе оружје и да је активно почео да се примењује концепт полиције у заједници, Стефановић је истакао је важно објаснити грађанима шта полиција ради и колико је важно да информације које добије буду правовремене.

Министар је истакао да је полиција одржала хиљаде часова обуке ђацима у школама, на којима је деци објашњено колико је важна борба против насиља, наркотрафикинга, познавање саобраћајних прописа и добро реаговање у ванредним ситуацијама.

„Заједно са другима у локaлним одборима за безбедност, морамо радити на томе да  уверимо грађане да само кроз партнерски однос можемо да изградимо безбедно друштво и  безбедну Србију“, закључио је Стефановић који се захвалио ОЕБС-у на подршци рефомама и дугогодишњој сарадњи.

Амбасадор ОЕБС-а у Србији Андреа Орицио је истакао да је концепт полиције у заједници  значајан због превентивног приступа у спречавању криминалних активности.

Орицио је одао признање министру Стефановићу и припадницима Министарства на успешној реализацији пројекта, истакавши да је Приручник за рад полиције у заједници први приручник те врсте који је израђен у Србији.

Полиција у заједници предстваља нови концепт рада полиције усмерен ка успостављању и развоју нових начина сарадње грађана и полиције. Потпуна примена овог концепта допринеће постизању вишег степена безбедности грађана и заједнице и јачању поверења у рад полиције.