Архива

Стефановић: Унапређење сарадње полиција нашег региона мора бити императив

24.10.2017.
На завршној министарској конференцији на тему "Борба против организованог криминала и корупције", у оквиру пројекта "ИПА 2013 за Западни Балкан", потпредседник Владе Републике Србије и министар унутрашњих послова др Небојша Стефановић је истакао да наш регион мора да покаже да није сигурно место за припаднике организованих криминалних група и да зато унапређење сарадње наших полиција мора бити императив…
Стефановић: Унапређење сарадње полиција нашег региона мора бити императив
Стефановић: Унапређење сарадње полиција нашег региона мора бити императив
Стефановић: Унапређење сарадње полиција нашег региона мора бити императив
Стефановић: Унапређење сарадње полиција нашег региона мора бити императив
Стефановић: Унапређење сарадње полиција нашег региона мора бити императив

Потпредседник Владе Републике Србије и министар унутрашњих послова др Небојша Стефановић рекао је данас у Трсту да ниједна држава на свету не може да створи безбедно окружење својим грађанима, ако није спремна да се у потпуности супротстави организованом криминалу и корупцији.

На завршној министарској конференцији на тему "Борба против организованог криминала и корупције", у оквиру пројекта "ИПА 2013 за Западни Балкан", Стефановић је истакао да наш регион мора да покаже да није сигурно место за припаднике организованих криминалних група и да зато унапређење сарадње наших полиција мора бити императив.

"Сарадња између организованих група у нашем региону свакодневно напредује, те стога сарадња наших полиција мора бити боља од њихове. Одговор никад не сме бити декларативан, већ морамо кроз конкретне акције да покажемо нулту толеранцију према организованом криминалу и корупцији. Зато је правовремена размена информација и узајамна сарадња наших криминалистичких полиција веома важна" поручио је Стефановић на конфенрецији у Трсту на којој су учествовали и министри унутрашњих послова Италије, Босне и Херцеговине, Црне Горе, Македоније и Албаније.

Mинистар Стефановић је истакао да је пројекат "ИПА 2013 за Западни Балкан" значајно допринео унапређењу полицијске сарадње кроз заједничке истраге, оперативне састанке и размену искустава земаља из региона, као и чланица Европске уније.

"Захваљујући доброj сарадњи на овом пројекту српска полиција је имала више од 80 оперативних састанака и 35 конкретних акција које је спровела заједно са Италијом и другим европским партнерима. Успели смо да ухапсимо 76 криминалацa и да запленимо 261 килограм марихуане, око 20 килограма кокаина, као и више од три килограма хероина. Управо је склањање огромне количине наркотика са наших улица, далеко од наше деце, највећа добит овог пројекта. Ово је показатељ како добра сарадња и размене информација доводе до конкретних резултата и штите све наше грађане и наравно пружају више безбедности Републици Србији" нагласио је министар Стефановић.

Он је додао и да је откривена и штампарија са свим машинама и материјалом за израду фалсификованог новца, више предмета за израду фалсификованих докумената, одузето је 198.000 америчких долара и 168.300 евра, а заплењена су и три луксузна аутомобила и пет станова.

"Разговарао сам са колегама из Управе криминалистичке полиције који су ми рекли да је овај пројекат вишеструко користан за оперативне потребе МУП-а Србије, с обзиром на то да је допринео реализацији оперативних активности, које представљају приоритет у нашем раду. Зато сматрам да би наставак овог пројекта био пожељан и неопходан будући да доприноси значајним резултатима криминалистичке полиције, како на територији Србије, тако и у осталим европским земљама" закључио је министар Стефановић.