Архива

Стефановић и Кубуровић разговарали о резултатима спровођења акционих планова за поглавља 23 и 24.

12.10.2017.
Потпредседник Владе Републике Србије и министар унутрашњих послова др Небојша Стефановић и министарка правде Нела Кубуровић разговарали су данас у Београду са директором Генералног директората за политику суседства и преговоре о проширењу Кристијаном Данијелсоном, коме су представили резултате спровођења акционих планова за преговарачка поглавља 23 и 24...
Стефановић и  Кубуровић разговарали о резултатима спровођења акционих планова за поглавља 23 и 24.
Стефановић и  Кубуровић разговарали о резултатима спровођења акционих планова за поглавља 23 и 24.
Стефановић и  Кубуровић разговарали о резултатима спровођења акционих планова за поглавља 23 и 24.
Стефановић и  Кубуровић разговарали о резултатима спровођења акционих планова за поглавља 23 и 24.

Потпредседник Владе Републике Србије и министар унутрашњих послова др Небојша Стефановић и министарка правде Нела Кубуровић разговарали су данас у Београду са директором Генералног директората за политику суседства и преговоре о проширењу Кристијаном Данијелсоном, коме су представили резултате спровођења акционих планова за  преговарачка поглавља 23 и 24.

Стефановић и Данијелсон изразили су задовољство високим степеном сарадње и реализацијом мера које су предвиђене Акционим планом за Поглавље 24 – правда, слобода , безбедност.

Такође, МУП и Преговарачка група за Поглавље 24, како је рекао, спремни су за ревизију рокова за реализацију активности и извора њиховог финансирања.

Министар је навео да је у оквиру активности предвиђених Поглављем 24, Република Србија усвојила Стратегију и Акциони плана за превенцију и борбу против трговине људима, као и да је формиран Савета за трговину људима на нивоу Владе Републике Србије.

Стефановић је додао да је усвојена Стратегије за превенцију и борбу против тероризма и потписан Радни аранжман са Агенцијом Европске уније за обуку органа за спровођење закона.

Данијелсон је констатовао да је напредак у поглављима 23 и 24 пажљиво праћен од стране свих држава чланица Европске уније и поновио да су та поглавља од пресудног значаја за целокупан приступни процес Републике Србије Европској унији.

Он је изразио задовољство великим бројем активности које су до сада реализоване.

На састанку је било речи и о мигрантској кризи, а министар Стефановић  захвалио се Европској комисији на донацији 1,7 милиона евра за реализацију пројекта „Специјалне мере 1“, који је имао за циљ јачање капацитета Министарства унутрашњих послова за реаговање у кризним ситуацијама и одговор на повећане миграционе токове кроз нашу земљу.

Стефановић је указао да у Републици Србији тренутно борави око 3.600 миграната и истакао да сви државни органи имају изграђене оперативне процедуре за поступање са мигрантима.

„Република Србија је и у претходном, много тежем периоду, показала да је поуздан партнер Европској унији у решавању проблема мигрантске кризе“, нагласио је Стефановић.

Министарка правде истакла је да су предстојеће измене Устава Србије,  које се односе на јачање независности и одговорности правосуђа, један од најважнијих задатака који су пред Србијом.

Кубуровић је навела да је то сложен процес у којем се морају чути сви ставови, како судија и тужилаца и стручне јавности, тако и цивилног сектора, те да ће нацрт измена Устава бити достављен и Венецијанској комисији, без чијег позитивног мишљења се неће ићи у даљу процедуру.