Архива

Министар Стефановић подсетио данас у Лондону да jе Србија лидер у региону по уништењу илегалног или предатог оружја

09.07.2018.
Потпредседник Владе Републике Србије и министар унутрашњих послова др Небојша Стефановић поручио је данас у Лондону да су припадници МУП-а Србије у претходном периоду предузели велике напоре како би прикупили оружје и муницију у илегалном поседу и уништили их у сарадњи са међународним партнерима, као и разоткрили организоване криминалне групе које тргују илегалним оружјем...
Министар Стефановић подсетио данас у Лондону да се Србија позиционирала као лидер у региону по уништењу илегалног или предатог оружја
Министар Стефановић подсетио данас у Лондону да се Србија позиционирала као лидер у региону по уништењу илегалног или предатог оружја

Потпредседник Владе Републике Србије и министар унутрашњих послова др Небојша Стефановић поручио је данас у Лондону да су припадници МУП-а Србије у претходном периоду предузели велике напоре како би прикупили оружје и муницију у илегалном поседу и уништили их у сарадњи са међународним партнерима, као и разоткрили организоване криминалне групе које тргују илегалним оружјем.

„Пуноправно чланство у ЕУ је јасно стратешко опредељењe Републике Србије. Међутим, то свакако није био наш једини мотив, јер оружје у илегалном поседу представља претњу по безбедност наших грађана, развој и стабилност наше земље“ поручио је Стефановић на састанку министара унутрашњих послова и безбедности на Самиту о Западном Балкану који се одржава у Лондону.

Он је подсетио да се наша земља, када је реч о уништењу илегалног или предатог оружја кроз поступке легализације, позиционирала као лидер у региону, као и да је Министарство унутрашњих послова само у 2017.години уништило више од 18.000 комада оружја.

„Припадници МУП-а су током 2017. поднели око 1.269 кривичних пријава, ухапсили више од 170 особа и одузели 1.881 комад различитих врста ватреног оружја, 24,27 килограма експлозива и 47.727 комада муниције различитог калибра. Са истим трендом смо наставили и у 2018. години. Поднето је 747 кривичних пријава, ухапшене су 54 особе и одузето је 815 комада ватреног оружја, 33.264 комада муниције и 13,3 килограма експлозива“ рекао је Стефановић.

Министар је истакао и да Република Србија у потпуности подржава израду Мапе пута за Западни Балкан, као и француско-немачку иницијативу која ће дефинисати прецизне и прилагођене објективно проверљиве мере и циљеве на плану контроле стрељачког и лаког оружја у циљу свеобухватног спречавања, процесуирања и кривичног гоњења недозвољене трговине и злоупотребе оружја у региону.

На маргинама Самита о Западном Балкану, министар Стефановић разговарао је са британским министром за националну безбедност Беном Валасом. Обојица министара истакла су изузетну сарадњу двеју земаља у области унутрашњих послова. На Самиту у Лондону потписана је Заједничка декларација: Принципи сарадње при размени информација у области спровођења закона.