Архива

Стефановић: Републикa Србија унапредила политику борбе против тероризма

25.04.2018.
Потпредседник Владе Републике Србије и министар унутрашњих послова др Небојша Стефановић поручио је данас у Русији, на састанку високих представника за питање безбедности, да је тероризам последњих година значајно променио сцену међународне безбедности, која се морала прилагодити новој стварности у којој терористи могу дословце да нападну било кога, било где и било када, са намером да изазову што већу штету и убију што више људи...
Стефановић: Републикa Србија унапредила политику борбе против тероризма
Стефановић: Републикa Србија унапредила политику борбе против тероризма
Стефановић: Републикa Србија унапредила политику борбе против тероризма
Стефановић: Републикa Србија унапредила политику борбе против тероризма
Стефановић: Републикa Србија унапредила политику борбе против тероризма

Потпредседник Владе Републике Србије и министар унутрашњих послова др Небојша Стефановић поручио је данас у Русији, на састанку високих представника за питање безбедности, да је тероризам последњих година значајно променио сцену међународне безбедности, која се морала прилагодити новој стварности у којој терористи могу дословце да нападну било кога, било где и било када, са намером да изазову што већу штету и убију што више људи.

Говорећи на састанку у Сочију на тему „Еволуција стратегије и тактике међународних терористичких организација“ министар Стефановић је нагласио да је тероризам постао суровији, а терористички напади далеко насилнији, као и да су терористи изградили финансијске мреже које их чине самоодрживим.

Министар Стефановић се посебно осврнуо на регион Западног Балкана за који је рекао да представља значајан простор за регрутовање чланова и симпатизера Исламске државе који се боре у Сирији и Ираку.

“Према подацима Европола око 800 терориста са простора Западног Балкана до сада се придружило Исламској држави на Блиском истоку. Од тога, највећи део бораца долази из Босне и Херцеговине и са територије самопроглашеног Косова. Посебан изазов за Србију представља сложена безбедносна ситуација у нашој јужној покрајини, која је позната по значајном броју екстремиста повезаних са Исламском државом, али нажалост међународна заједница, која има активну улогу на Косову, до сада је углавном игнорисала ову чињеницу”, рекао је министар Стефановић.

Он је објаснио да је кључни сегмент борбе против тероризма у Републици Србији, имајући у виду да је то глобални феномен, интензивна и континуирана сарадња са другим државама и релевантним међународним организацијама.

“Република Србија препознаје неколико безбедносних ризика у вези са тероризмом. Пре свега, то је проблем бораца Исламске државе који потичу из Србије, а који су тренутно у Сирији и Ираку, или су се вратили кући. Недавно је у Србији група од седам терориста који су се борили за Исламску државу, али су такође били укључени у регрутовање нових бораца и финансирање њихових трошкова, осуђени су на кумулативну казну од 67 година затвора, што илуструје одлучност Републике Србије да се суочи са овим изазовом. Такође, шаље и чврсту поруку потенцијалним терористима да наша држава неће толерисати никакав облик екстремизма”, поручио је министар Стефановић.

На састанку у Русији министар Стефановић је рекао да је једна од одлика модерног глобалног тероризма његова повезаност са организованим криминалом.

“Спона између криминала и тероризма је потпуно нова појава и неке терористичке организације зарађују знатне количине новца од трговине дрогом или људима. На пример, Европол процењује да се до 40 одсто терористичких акција у Европи делимично финансира криминалом.Терористи су ефикасно искористили нове комуникационе технологије. Мобилни телефони, бежичне интернет мреже и друштени медији у великој мери су допринели комуникацији и умрежавању терориста”, рекао је министар Стефановић.

Према речима Стефановића свеукупне промене које су трансформисале глобални тероризам довеле су до тога да он постане највећа безбедносна претња.

“Иако је јасно да ће и даље много више људи страдати у саобраћајним незгодама, а не од руке терориста, сам ужас на сликама и снимцима терористичких напада и експлицитног насиља које га прати, учинили су светску политичку и безбедносну сцену потпуно промењеном. Вероватно ће то бити случај и у будућности” сматра Стефановић.

На крају излагања пред бројним високим званичницима који се баве питањем безбедности Стефановић је рекао да је Републикa Србија унапредила политику борбе против тероризма у последњих неколико година и да делује доследно и одговорно у обављању својих дужностина на пољу имплементације резолуција УН-а у вези са борбом против тероризма.

“Србија, као централна земља Балкана, свесна је своје позиције и улоге и наставиће да гради капацитете како би осигурала регионалну безбедност и ефикасну борбу против тероризма, укључујући побољшање сарадње и координацију са свим земљама региона, али и света, у борби против терористичких претњи”, закључио је Стефановић.