Архива

Стефановић и Аврамопулос парафирали споразум о акцијама које спроводи Европска агенција за граничну и обaлску стражу

20.09.2018.
Потпредседник Владе Републике Србије и министaр унутрашњих послова др Небојша Стефановић и европски комесар за унутрашња питања и миграције Димитрис Аврамопулос парафирали су данас споразум између Републике Србије и Европске уније о акцијама које спроводи Европска агенција за граничну и обaлску стражу у Републици Србији...
Стефановић и Аврамопулос парафирали споразум о акцијама које спроводи Европска агенција за граничну и обaлску стражу у Р.Србији
Стефановић и Аврамопулос парафирали споразум о акцијама које спроводи Европска агенција за граничну и обaлску стражу у Р.Србији
Стефановић и Аврамопулос парафирали споразум о акцијама које спроводи Европска агенција за граничну и обaлску стражу у Р.Србији
Стефановић и Аврамопулос парафирали споразум о акцијама које спроводи Европска агенција за граничну и обaлску стражу у Р.Србији
Стефановић и Аврамопулос парафирали споразум о акцијама које спроводи Европска агенција за граничну и обaлску стражу у Р.Србији

Потпредседник Владе Републике Србије и министaр унутрашњих послова др Небојша Стефановић и европски комесар за унутрашња питања и миграције Димитрис Аврамопулос парафирали су данас споразум између Републике Србије и Европске уније о акцијама које спроводи Европска агенција за граничну и обaлску стражу у Републици Србији.

„Споразум који смо парафирали и који ће бити упућен Народној Скупштини на ратификацију омогућиће лакшу заједничку борбу против илегалних миграција и додатну заштиту за грађане Србије“, изјавио  je Стефановић на заједничкој конференцији са Аврамопулосом.

Према његовим речима, Србијa ће учинити све да у сарадњи са различитим међународним организацијама и земљама у окружењу осигура да грађани наше земље осећају сигурност на сваком кораку и да Србија буде сигурна земља.

„То можемо да урадимо само у блиској сарадњи са свима, са Европском унијом и државама чланицама које су наши стратешки партнери и са нашим пријатељима и комшијама“, навео је Стефановић.

Министaр је додао да је 2015. године, када је мигрантска криза била на врхунцу, за Србију било изузетно значајно што нас Европска унија није оставила по страни и што је Србију посматрала као једну од својих држава чланица и заједно са нама се борила да олакша терет мигрантске кризе.

Према његовим речима, комесар Аврамопулос и сви други људи који су тада долазили у Србију трудили су се да заједно са нама нађу решење, које неће бити дневно или недељно, већ дугорочно, како да ефикасније заштитимо границе и супротставимо се свима који су желели да злоупотребе миграције.

„У том периоду тражили смо и добили помоћ држава чланица Европске уније и неких наших суседних држава, које су послале своје полицијске службенике да заједно са нашим људима штите нашу државну границу“, рекао је Стефановић и додао да је Европска унија тиме показала да Србију посматра као свој део.

Министар је указао да је за Србију од изузетне важности и сарадња са државама региона, са којима тражимо заједничка решења за будућност, јер мигрантска криза није ствар која ће проћи.

„Оно што је важно и можете да видите је да ни Европска унија, ни ми, ни било ко други не одустаје од проналажења решења, без обзира на бројне препреке“, истакао је Стефановић.

Говорећи о борби против организованог криминала и тероризма, Стефановић је навео да ће Србија учинити све да помогне да ризици по настанак тако тешких кривичних дела буду што мањи и да се Србија покаже као вредан, достојан и частан партнер.

Европски комесар Аврамопулос је указао да ће парафирани споразум о статусу између Србије и Европске уније о акцијама које спроводи Европска агенција за граничну и обласку стражу на територији Републике Србије унапредити безбедност на спољним границама Европске уније и боље управљање миграцијама.

„Овај споразум даје могућност Европској агенцији за граничну и обалску стражу да спроводи граничне провере на граничним прелазима заједно са полицијским службеницима Републике Србије. Европска агенција за граничну и обалску стражу пружиће подршку српској полицији у спровођењу заједничких активности контроле границе и неће преузимати задатке или надлежности од домаћих органа“, објаснио је Авроамопулос.

Он је истакао да споразум није значајан само за Србију и додао да су све активности део целокупног процеса приближавања Западног Балкана остваривању и управљању граничном безбедношћу.

„Остваривање сарадње са Владом Србије доприноси остваривању других циљева уз велику подршку ЕУ. Хајде да овај подстицај искористимо у највећој могућој мери“, рекао је Аврамопулос који је истакао да сви заједно у региону треба да раде на сузбијању свих видова криминала.

„Србија је стабилан фактор у региону и може преузети водећу улогу у том процесу. Србија је сјајна европска земља са сјајним људима. Искрено се надам да ће вам се ускоро отворити врата за пуноправно чланство у Европској унији. Наставићу да пружам пуну подршку даљим напорима Владе Србије на остваривању наше заједничке агенде на путу ка ЕУ“, закључио је Аврамопулос.

Аврмопулос се захвалио министру Стефановићу на његовој посвећености и досадашњој изузетној сарадњи.

„Он није само истакнути српски државник, већ и сјајан европски политичар“, рекао је Аврамопулос.