Архива

Стефановић одржао предавање полазницима 7. класе Високих студија безбедности и одбране

28.03.2018.
Стефановић, који је данас на Војној академији у Београду одржао предавање на тему „Супротстављање екстремизму и тероризму као важан сегмент политике националне безбедности Републике Србије“, истакао је да без међународне сарадње и размене информација безбедносних служби није могућ ефикасан одговор на претње од тероризма...
Стефановић одржао предавање полазницима  7. класе Високих студија безбедности и одбране
Стефановић одржао предавање полазницима  7. класе Високих студија безбедности и одбране
Стефановић одржао предавање полазницима  7. класе Високих студија безбедности и одбране
Стефановић одржао предавање полазницима  7. класе Високих студија безбедности и одбране

Потпредседник Владе Републике Србије и министар унутрашњих послова др Небојша Стефановић изјавио је данас да је за ефикасан одговор на претње од тероризма неопходна добра координација државних органа, њихово снажење и међусобна повезаност, као и чврста сарадња на међународном нивоу.

Стефановић, који је данас на Војној академији у Београду одржао предавање на тему „Супротстављање  екстремизму и тероризму као важан сегмент политике националне безбедности Републике Србије“, истакао је да без међународне сарадње и размене информација безбедносних служби није могућ ефикасан одговор на претње од тероризма.

„Међународна сарадња са другим земљама је стална и интензивна. Осим класичне сарадње кроз Интерпол, Еуропол и SELEC, Република Србија има и билатералну сарадњу са великим бројем држава, што нам омогућава oбимну размену података. Такође, посебан акценат је и на регионалној сарадњи, јер  размена информација и правовремено реаговање могу да спасу животе. Република Србија наставиће посвећено да  ради на спречавању свих потенцијалних терористичких деловања“, истакао је министар.

Стефановић је, као пример, навео добру сарадњу и размену информација између граничних полиција током мигрантске кризе.

„Управо су добра сарадња граничних полиција и размена информација о лицима која могу бити носиоци ризика довеле до тога да од 2015. године до данас на територији Републике Србије нема значајнијих кривичних дела почињених од стране миграната или над њима. Од 2015. кроз нашу земљу прошло је 1,5 милион људи и захваљујући огромном  напору и раду безбедносних служби грађани нису осетили било какву врсту несигурности“, нагласио је Стефановић.

Говорећи о повезаности организованог криминала и тероризма, министар је указао да се новац за финансирање тероризма неретко обезбеђује кроз криминално деловање, углавном кроз наркотрафикинг.

Стефановић је истакао да Служба за борбу против тероризма и екстремизма и друге службе безбедности прате све догађаје и појаве који могу бити повезани са радикализацијом и екстремизмом.

„На тај начин се трудимо да у корену сасечемо и превентивним деловањем спречимо настајање терористичких ћелија које би евентуално могле да изазову био какву врсту угрожавања безбедности наших грађана“, нагласио је Стефановић.

Предавању на Војној академији су присуствовали полазници 7. класе Високих студија безбедности и одбране, 61. класе Генералштабног усавршавања и 64. класе Командно-штабног усавршавања.