Архива

Стефановић: Скоро 40 одсто извршених терористичких напада у Европи имало финансијску повезаност са организованим криминалом

19.05.2018.
Потпредседник Владе Републике Србије и министар унутрашњих послова рекао је, током предавања које је одржао на белгијском Универзитету Гент, да је скоро 40 одсто извршених терористичких напада у Европи имало финансијску повезаност са организованим криминалом.

Потпредседник Владе Републике Србије и министар унутрашњих послова рекао је, током предавања које је одржао на белгијском Универзитету Гент, да је скоро 40 одсто извршених терористичких напада у Европи имало финансијску повезаност са организованим криминалом.                            

Министар Стефановић је студентима поручио да је пресецање ових токова новца, али и заједничка борба против организованог криминала, кључна за већу сигурност и бољи живот свих грађана.

„Важно нам је да полицијска сарадња буде што боља, јер само кроз заједничку размену информација и безбедносну сарадњу можемо да спречимо тешка кривична дела или да их сведемо на што мањи обим“, рекао је током предавања министар Стефановић.

Он је студенте Универзитета Гент упознао са активностима балканских организованих криминалних група, њиховом сарадњом са групама у Јужној Америци и рутама којима се одвија кријумчарење наркотика на Балкану.

„Балканске организоване криминалне групе су познате по тесној међусобној сарадњи без обзира на постојеће националне, верске или политичке разлике које су доводиле до ратова и сукоба у скоријој прошлости. Балканско полуострво је једна од главних тачака уласка за ширење организованог криминала у Европској унији. Зато се борба против организованог криминала не сме сагледавати само као задатак или одговорност искључиво једне државе, већ као обавеза и одговорност свих држава региона, као и Европске уније“ поручио је министар.

Стефановић је, као примере одличне сарадње, издвојио неколико заједничких међународних акција у којима је учествовала српска полиција.

„Током оперативне акције „Маска“ заједно са колегама из Белгије, Шпаније, Португала,  Холандије и Бразила успели смо да запленимо 5,5 тона кокаина, 9,5 милиона евра и ухапшено је 47 криминалаца. Заједничка акција српске, белгијске, немачке, шпанске, мађарске и хрватске полиције, кодног назива „Ванила“, резултирала је запленом 500 килограма наркотика и хапшењем 36 криминалаца“, навео је министар Стефановић.

Он се осврнуо и на резултате српске полиције у заплени наркотика и оружја током прошле године.

„У Србији смо прошле године, између осталог, запленили више од четири тоне наркотика, одузели 1.881 комад различитог ватреног оружја, скоро 25 килограма експлозива и 47.727 комада муниције“ истакао је Стефановић.

Министар је на крају предавања студентима Универзитета Гент рекао да је Србија свесна да у борби против организованог криминала није довољно само усвајати законе у складу са стандардима ЕУ, већ је неопходно да се стално ради на даљем унапређењу сарадње између полиције, тужилаштва и судова, као и на едукацији кадрова.

„Имајући у виду да су корупција и прање новца важни стубови организованог криминала, Србија ће се и даље фокусирати на одлучну борбу против ова два опасна облика криминала. Свесни смо значаја свог географског положаја и бићемо стожер у регионалној борби против организованог криминала на Балкану“ закључио је министар Стефановић.