Архива

Потписан споразум о донацији информатичке опреме

12.04.2018.
Потпредседник Владе Републике Србије и министар унутрашњих послова др Небојша Стефановић и амбасадор Сједињених Америчких Држава Кајл Скат потписали су данас споразум о донацији информатичке опреме, вредне 380.000 долара, која ће српској полицији омогућити ефикаснију борбу против свих видова криминала...
Потписан споразум о донацији информатичке опреме
Потписан споразум о донацији информатичке опреме
Потписан споразум о донацији информатичке опреме
Потписан споразум о донацији информатичке опреме
Потписан споразум о донацији информатичке опреме

Потпредседник Владе Републике Србије и министар унутрашњих послова др Небојша Стефановић и амбасадор Сједињених Америчких Држава Кајл Скат потписали су данас споразум о донацији информатичке опреме, вредне 380.000 долара, која ће српској полицији омогућити ефикаснију борбу против свих видова криминала.

„Ова донација омогућиће повезивање полицијских станица у Београду са центром за криминалистичку аналитику, што ће допринети ефикаснијем раду београдске криминалистичке полиције, али и омогућити бољи увид и анализу догађаја на терену и ефикасније супротстављање свим видовима криминала“, истакао је Стефановић.

Министар је објаснио да потписани споразум представља наставак сарадње Републике Србије и САД у борби против организованог криминала и тероризма, као и на пољу унапређења рада полиције.

„За Србију је важно да САД остану наш партнер у борби против тероризма.

Србија је спремна и да ради на унапређењу знања наших полицијских службеника и да искористи добра искуства и знање експерата из САД, који су већ уложили више стотина радних сати обучавајући наше људе, што је веома важно за Министарство унутрашњих послова и Републику Србију“ рекао је Стефановић.

Он је указао да је данашња донација део вишегодишњег пројекта вредног 1,1 милион долара.

„Захвалио бих се амбасадору, људима из ИЦИТАП-а и Aмбасади који су помогли да наши људи у претходним годинама добију прилику да уче од изузетних експерата на ФБИ академији и у „Џорџ Маршал“ центру, што је допринело да српска полиција буде једна од најреспектабилнијих у региону“, закључио је Стефановић.

Амбасадор Скат истакао је да је америчка амбасада поносна што може да помогне српској полицији и подсетио да је данашња донација наставак пројекта започетог 2010. године.

„Изградња снажних веза између српских и америчких професионалаца у области спровођења закона је вредан и важан део односа наше две земље. Криминал не познаје границе и за нас је од виталног значаја да се међусобно подржавамо и радимо заједно“, рекао је Скат.

Он је навео да је поменути пројекат значајан за безбедност на границама, борбу против тероризма и организованог криминала.

„Уверен сам да смо заједно остварили велики успех и у борби против трговине људима, кријумчарења, илегалне трговине наркотицима и тероризма, а све у духу обележавања више од 100 година пријатељства између Србије и САД.  Моја Влада остаје посвећена овом програму и пријатељству са Србијом“. закључио је Скат.