Архива

Стефановић и Мисиунас о европским интеграцијама Републике Србије

03.05.2018.
Потпредседник Владе Републике Србије и министар унутрашњих послова др Небојша Стефановић разговарао је данас у Београду са министром унутрашњих послова Литваније Еимутис Мисиунасом о европским интеграцијама Републике Србије и напретку који је Министарство унутрашњих послова остварило у испуњавању обавеза предвиђених Aкционим планом за поглавље 24 – правда, слобода, безбедност...
Стефановић и Мисиунас о европским интеграцијама Републике Србије
Стефановић и Мисиунас о европским интеграцијама Републике Србије
Стефановић и Мисиунас о европским интеграцијама Републике Србије
Стефановић и Мисиунас о европским интеграцијама Републике Србије
Стефановић и Мисиунас о европским интеграцијама Републике Србије
Стефановић и Мисиунас о европским интеграцијама Републике Србије

Потпредседник Владе Републике Србије и министар унутрашњих послова др Небојша Стефановић разговарао је данас у Београду са министром унутрашњих послова Литваније Еимутис Мисиунасом о европским интеграцијама Републике Србије и напретку који је Министарство унутрашњих послова остварило у испуњавању обавеза предвиђених Aкционим планом за поглавље 24 – правда, слобода, безбедност.

„Један од најважнијих спољнополитичких и унутрашњеполитичких циљева Републике Србије је чланство у Европској унији. Драго ми је да могу да кажем да смо у оквиру Поглавља 24 успели да испунимо 51 одсто критеријума предвиђених Aкционим планом и у току је његово усаглашавање са новим временским оквирима у складу са препорукама Европске комисије“, прецизирао је Стефановић. 

Према његовим речима, Србија је током ове и претходних година донела важне законе који су омогућили реформе у Министарству унутрашњих послова.

„Спремни смо да сарађујемо са државама Европске уније, али и другим земљама, у борби против потенцијалног тероризма, организованог криминала, корупције и свих других видова криминала “, навео је министар.

Стефановић је истакао и задовољство подршком коју Литванија пружа Србији на пољу европских интеграција.

„То је важно за заједничку сарадњу министарстава унутрашњих послова, али и других министарстава двеју земаља. Ми ћемо наставимо да будемо посвећени у развоју различитих стратегија и закона, да унапређујемо стандарде које наша земља и полиција имају и да се трудимо да достигнемо стандарде развијених земаља Европске уније“, рекао је Стефановић.

Министар је додао и да је на састанку било речи о ефикаснијој заштити државне границе и ИПА пројекту, који финансира ЕУ, а који се фактички базира на ојачавању државне границе и примени шенгенског модела, односно стандарда које за заштиту државне границе предвиђају земље које су у шенгенском споразуму.

„То је за нас важно, јер желимо да при постизању стандарда држава Европске уније, паралелно уз испуњавање Акционог плана за поглавље 24, испуњавамо и шенгенске критеријуме“, истакао је Стефановић.

Говорећи о сарадњи на пољу размене искустава полиција две земље, Стефановић је рекао да је на састанку договорена сарадња представника литванских полицијских школа и Криминалистичко-полицијске академије, као и заједничке обуке полицијских службеника.

„Позвао сам колеге из Литваније да дођу да разговарамо о борби против корупције, која је важна за Републику Србију. С обзиром да је недавно ступио на снагу закон на основу кога су формирана посебна одељења у судовима, тужилаштвима и Министарству унутрашњих послова за борбу против корупције, веома нам је драгоцено да разменимо искуства са земљама које су постигле добре резултате у овој области “, рекао је Стефановић.

Министар унутрашњих послова Литваније Мисиунас истакао је да су реформе које Србија спроводи изузетно важне и да је наша земља на правом путу.

„Подржавамо ваше реформе, оне нису зарад Европске уније и Брисела, већ за добробит српског народа и ваше земље. Чланство у Европској унији је остварљиво само кроз ове реформе. Литванија вас у томе подржава и могу да потврдим своју опредељеност да ћу стајати уз Србију у процесу европских интеграција“, нагласио је Мисиунас.

Према његови речима Србија и Литванија су географски раздвојене, али имају  заједничке интересе и изазове.

„Моја посета је кратка, али је важна за обе земље и владе и чврсто верујем да ће сарадња између наших министарства и установа за спровођење закона у будућности бити све боља и боља“, рекао је Мисиунас.