Архива

Ребић: Од почетка године поднете су кривичне пријаве против 34 особе за трговину људима

28.09.2018.
Директор полиције Владимир Ребић изјавио је данас да је полиција од почетка године поднела 17 кривичних пријава против 34 особе осумњичене да су починиле кривично дело трговина људима и идентификовала 20 жртава овог кривичног дела.

Директор полиције Владимир Ребић изјавио је данас да је полиција од почетка године поднела 17 кривичних пријава против 34 особе осумњичене да су починиле кривично дело трговина људима и идентификовала 20 жртава овог кривичног дела.

„У свим полицијским управама у Србији формирали смо у марту ове године полицијске тимове за сузбијање трговине људима. Њихов задатак је да проактивним приступом, у сарадњи са надлежним тужилаштвима, допринесу већој ефикасности у процесуирању осумњичених и откривању кривичних дела трговине људима“, рекао је Ребић на отварању твининг пројекта „Подршка јачању борбе против трговине људима“ из програма ИПА 2014.

Директор полиције је истакао да твининг пројекат, који се спроводи уз подршку ЕУ и у чијој реализацији су партнери министарства унутрашњих послова Аустрије и Словеније, треба да унапреди координацију релевантних институција у борби против трговине људима, као и међународну сарадњу.

„Сврха овог пројекта је да се кроз јачање капацитета Министарства унутрашњих послова и проактиван приступ повећа ефикасност у откривању случајева трговине људима, превентивно делује и да се жртве заштите још у фази врбовања. Пројекат ће допринети и испуњењу критеријума за приступање Србије Европској унији и спровођењу акционих планова за поглавља 23 и 24, кроз јачање капацитета релевантних институција за борбу против свих облика трговине људима и заштите жртава у складу са најбољом праксом Европске уније“ рекао је Ребић.

Заменик шефа делегације ЕУ у Београду Матеја Норчић Штамцар истакла је да је трговина људима озбиљан облик организованог криминала и додала да је овај пројекат важан за Србију на њеном путу ка Европској унији.

„За успешну борбу против трговине људима неопходно је интензивирати истраге, заштитити жртве, омогућити средства која ће помоћи жртвама и успоставити сигурне куће за њихову заштиту и хитан пријем“ рекла је она.

Генерални секретар Министарства унутрашњих послова Аустрије Петер Голдгрубер истакао је да је регион Југоисточне Европе од стратешког значаја за Аустрију.

„Земље ове регије сусрећу са истим изазовима у области унутрашњих безбедности као и Аустрија. Министарство унутрашњих послова Аустрије има дугогодишњу успешну сарадњу са Министарством унутрашњих послова Републике Србије, а пример те добре сарадње су и заједнички истражни тимови који су постали рутина“, рекао је Голдгрубер и додао да ће Аустрија наставити да пружа подршку Србији на њеном путу ка Европској унији. 

Генерални секретар Министарства унутрашњих послова Словеније Санди Чурин указао је да је сарадња држава региона важна за унапређење безбедности Југоисточне Европе.

„Поглавља 23 и 24 су велики изазови на путу ка Европској унији и Словенија ће наставити да пружа подршку Србији на том путу, кроз експертску и сваку другу врсту помоћи“, рекао је Чурин.