Архива

Стефановић: Смањена укупна стопа криминала за 19 одсто

28.07.2018.
Потпредседник Владе Републике Србије и министар унутрашњих послова др Небојша Стефановић изјавио је да је полиција у последњих месец дана, у циљу подизања нивоа безбедности и сигурности грађана, предузела низ мера и радњи према безбедносно интересантним особама и истакао да, у том периоду, на територији наше земље није почињено ниједно убиство које је последица обрачуна криминалних група...
Стефановић: Смањена укупна стопа криминала за 19 одсто
Стефановић: Смањена укупна стопа криминала за 19 одсто
Стефановић: Смањена укупна стопа криминала за 19 одсто
Стефановић: Смањена укупна стопа криминала за 19 одсто

Потпредседник Владе Републике Србије и министар унутрашњих послова др Небојша Стефановић изјавио је да је полиција у последњих месец дана, у циљу подизања нивоа безбедности и сигурности грађана, предузела низ мера и радњи према безбедносно интересантним особама и истакао да, у том периоду, на територији наше земље није почињено ниједно убиство које је последица обрачуна криминалних група.

Стефановић је на конференцији за новинаре објаснио да је Министарство унутрашњих послова, након анализе извршених кривичних дела на територији Србије, нарочито сагледавањем тешких кривичних дела и обрачуна одређених криминалних група, појачало присуство полиције на терену, што је довело до смањења укупне стопе криминала за 19 одсто у односу на претходни месец.

Министар је прецизирао да је, као резултат тих активности, забележено и смањење имовинских деликата и разбојништава за око 25 одсто.

„Што се тиче убистава и тешких убистава није извршено ниједно убиство као последица обрачуна криминалних група. Кривична дела са елементима насиља, која су за последицу имала тешке телесне повреде смањена су за 22 одсто, а што се тиче крађа и тешких крађа било их је мање за 16 одсто у односу на претходни месец“, прецизирао је Стефановић и додао да је забележено и смањење кривичних дела неовлашћено коришћење туђег возила за око 30 одсто.

Према његовим речима све активности припадници Министарства унутрашњих послова спроводили су у складу са Закоником о кривичном поступку, Кривичним законом и Законом о полицији, као и другим правним актима која се односе на поступање полиције.

Стефановић је додао да су припадници Министарства унутрашњих послова ухапсили Бранислава М. (1982), због постојања основа сумње да је починио кривично дело изнуда у покушају.

Према његовим речима, он се сумњичи да је око три ујутру ушао у кућу осамдесетогодишњег мушкарца у Љигу и из његовог новчаника узео 26.000 динара и мобилни телефон, а потом га извео из куће и везао за далековод који се налази у близини куће, а након тога од породице тражио откуп од око два милиона евра.

Министар је додао да је полиција током ове акције пронашла и одређене предмете извршења кривичног дела.

„Захвалио бих људима из полиције који су схватили колико је важно да се овакве ствари у нашем друштву брзо решавају, да се не дозволи да било ко сумња и ефикасност полиције и да свима који мисле да ће било који грађанин бити лак плен изнуде пошаљемо поруку да се у томе грдно варају“, нагласио је Стефановић. 

Министар је додао и да је полиција у Сремској Митровици расветлила и убиство педесетједногодишњег мушкарца почињено децембра 2013. године  у Бостуну и ухапсила Б.М. који се терети да је починио то дело.