Архива

Стефановић: Заједнички циљ нам је постизање нулте толеранције према насиљу над женама

24.11.2018.
Потпредседник Владе Републике Србије и министар унутрашњих послова др Небојша Стефановић поручио је данас, на конференцији поводом Међународног дана борбе против насиља над женама, да се у ову борбу мора укључити целокупно друштво како више ниједна жена не би била жртва насилника.

Потпредседник Владе Републике Србије и министар унутрашњих послова др Небојша Стефановић поручио је данас, на конференцији поводом Међународног дана борбе против насиља над женама, да се у ову борбу мора укључити целокупно друштво како више ниједна жена не би била жртва насилника.

„Драго ми је да и ове године можемо заједно да сумирамо шта смо успели да урадимо, шта је то што је добро урађено и шта морамо унапредити у  активностима на путу ка нашем заједничком циљу – постизању нулте толеранције у друштву према насиљу над женама. То је нешто што морамо да постигнемо и зато је важно да увек јавно и отворено говоримо о овом проблему и не забијамо главу у песак“ рекао је Стефановић, обраћајући се учесницима конференције.

Стефановић је подсетио да је на путу ка овом циљу један од најзначајнијих корака представљало доношење Закона о спречавању насиља у породици, који се примењује од јуна прошле године, а који има за циљ да заштити жртве.

„Поступајући по њему, полиција је само од почетка ове године изрекла 23.118 хитних мера, од чега 6.928 мера привременог удаљења учиниоца из стана и 16.190 мера привремене забране учиниоцу да контактира жртву насиља и прилази јој. Ове мере су важне јер су раније насилници неретко користећи чињеницу да су власници стана држали  жртве у некој врсти зависности и оне нису имала где да оду“ рекао је министар.

Како је навео њиховим увођењем, држава је послала јасну поруку да свака кућа у којој жена живи мора да буде њена сигурна кућа, док је насилник тај који мора да оде.

„Предложићу Министарству правде и Скупштини драматично пооштравање казни за све починиоце дела са елементима насиља, по моделу који се у неким земљама зове „закон три ударца“, што значи да се сваки следећи прекршај или кривично дело драконски више кажњава. То ће подразумевати да уколико неко понови такво кривично дело трећи пут за то добије 20 или 30 година затвора и уверен сам да ће сви они онда добро размислити да ли ће неког ударити и да ли се насиље исплати“ рекао је министар

Он је говорио о бројним мерама и активностима које је МУП предузео у борби против насиља над женама, укључујући и репресивне и превентивне, али је уједно упутио и молбу судовима да оштро кажњавају све насилнике, и апеловао осим на жртве и на све грађане Србије да уколико виде, чују или макар само наслуте да се дешава насиље над женама то пријаве.

Амбасадор Краљевине Норвешке у Србији Арне Санс Бјорнстад истакао је да насиље у породици злочин који само погађа појединца, већ има негативне ефекте по цело друштво и нагласио да не сме да постоји толеранција према насиљу и да је нулта толеранција једино решење.

"Поносан сам на оно што је Србија урадила на овом плану", рекао је Бјорнстад и изразио спремност да Норвешка подржи Србију и да истрају заједно на том путу.

Шеф одељења за информисање комуникације ЕУ Пол Хенри Пресет изразио је задовољство што конференцији присуствују представници  различитих инситуција , јер то показује да је борба против насиља над женама заједничка борба различитих сегмената друштва.

"Мора се мобилисати цело друштво, укључујући службе које спроводе закон", рекао је Пресет и поручио да ће Европска унија наставити да подржава Србију да достигне заједнички циљ са осталим европским народима".

Директорка организације "UN WOMEN" за Србију Милана Рикановић истакла је да се женама жртвама насиља мора послати јасна порука да нису саме и да смо сви ту за њих и држава и међународне организације и женске НВО и целокупна јавност.

"Насиље морамо да назовемо правим именом и веома ми је драго што сви препознајемо да насиље није само физичко насиље. Закон о спречавању насиља у породици заиста је донео значајне промене и јасна порука коју чујемо од потпредседника Владе и од свих званичника на оваквим скуповина, заиста су оснажили и мотивисали жене да пријаве насиље" рекла је Рикановић.

Биљана Малетин из "Женске платформе за развој Србије" навела је да је ова организација такође препознала огроман напор полиције у овој области.

"Видимо да је полиција високо на агенди својих приортета ставила борбу против насиља у породици, да је променила нормативне акте, почела да их примењује и то више него друге институције" рекла је Малетин.

Она је поновила још једном да је јако важно да сви заједно раде на решавању проблема насиља над женама.