Архива

Проглашена ванредна ситуација на територији Републике Србије

11.03.2016.
МУП Републике Србије

Бр. 172/16
11. март 2016. године

На предлог Републичког штаба за ванредне ситуације, Влада Републике Србије прогласила је 10. марта 2016. године ванредну ситуацију на територији Републике Србије.

До проглашења ванредне ситуације на целој територији Републике Србије, ванредна ситуација била је проглашена на територији три града и 14 општина у Чачку, Новом Пазару, Краљеву, Ариљу, Лучанима, Тополи, Пожеги, Бајиној Башти, Ивањици, Рашкој, Љигу, Рачи, на делу територије општине Косјерић, на територији општине Пријепоље, Трстенику и делу територије општине Нова Варош и на делу територије општине Ћићевац.

Припадници Министарства унутрашњих послова - Сектора за ванредне ситуације, до сада су из поплавама угрожених подручја евакуисали 171 особу.

Према информацији РХМЗ-а, од поноћи до сада, највише падавина било је на територији Златибора, Копаоника, Краљева, Ваљева, Сјенице, Пожеге, Црног врха, Врања.

На терену су ангажовани припадници Министарства унутрашњих послова – Сектора за ванредне ситуације, Жандармерије, полиције опште надлежности, саобраћајне полиције, као и Војска Србије.

Река Бјелица у Гучи је у мањем порасту. У општини Лучани, поплавама је угрожено 10 кућа, поплављено је око 30 хектара пољопривредно земљишта, оштећено шест мостова, а пешачки мост Платица није у функцији. Евидентирано је 10 нових клизишта на путевима првог и другог приоритета, осам на некатегорисаним путевима и пет на пољопривредном земљишту. Без електричне енергије је око 10 домаћинстава, а део индустријске зоне биће укључен када се стекну потребни услови. Екипе електродистрибуције су на терену и раде на отклањању кварова.

На територији града Чачка угрожено је 150 објеката. Сви путни правци су проходни, осим пута Чачак-Гуча, где се као алтернативни правац користи пут преко Граба. Водоснабдевање на територији града је уредно, а откоњен је и квар, који је дове до прекида у снабдевању електричном енергијом у Доњој Горевници.

У општини Горњи Милановац поплављено је око 70 хектара пољопривредног земљишта, а у општини Ивањица око 10 хектара.

На територији града Крушевца поплављено је око 180 хектара пољопривредног земљишта у атарима села Кошеви, Бела Вода, Кукљин, Јасика, Шанац, Макрешане и Читлук, а у општини Трстеник око 120 хектара и 10 објеката у насељим Угљарево, Богдању и Грабовцу. У општини Ћићевац поплавама су угрожена 23 стамбена објекта и око 100 хектара пољопривредног земљишта, док је у општини Варварин поплављено око 700 хектара.

На територији општине Јагодина, због повећања водостаја Велике Мораве дошло је до плављења пољопривредног земљишта у атару села Рашевица, Трешњевица и Сињи Вир, у потесу званом ,,Старо Моравиште''.

На терирторији Краљева поплављено је око 360 домаћинстава и око 1500 хектара пољопривредних површина. У прекиду је локални сеоски пут у селу Плана Баре - Краљево због појаве клизишта. У селу Сирча због прекидања црева за воду без воде је остало 146. домаћинстава, а без струје су 22 домаћинстава у Грдици, Адранима, Опланићима, Милочају и Сирчи.

У прекиду је пут у месту Угљареву, код Врњачке Бање због оштећења на прилазном делу код моста на реци Западна Морава.

На територији Новог Пазара поплавама је угрожено 80-90 објеката и срушена су три пешачка моста. Оштећено је 100 путних праваца на локаланим путевима. Без електричне енергије је око 200 домаћинстава на правцу Штитаре - Голија.

У општини Тутин повећала се угроженост породичних кућа од бујичних поплава. Без електричне енергије је преко 100 домаћинстава, а у општини Нова Варош 405 домаћинстава.Проблема са снабдевањем струјом има и у општини Пријепоље.

На територији града Ужица 15 локалних путних праваца је у прекиду. Поплавама је угрожено 15 стамбених објеката и поплављено око 2. 500 хектара. Један мост је срушен, а три су оштећена. Око 80 домаћинства је остало без воде.

На територији града Београда у општинама Лазаревац, Барајево, Палилула, Гроцка и Раковица одржане су седнице Штаба за ванредне ситуације и издат је налог за обилазак критичних локација и припреми неопходне количине џакова са песком као и увођење 24 часовног дежурства у свим јавним предузећима.