Архива

У 2015. значајно побољшани услови рада ватрогасаца

01.03.2016.
MУП

Број: 145/16
1. март 2016. године


Поводом саопштења Синдиката ватрогасаца Србије, Сектор за ванредне ситуације МУП Србије обавештава јавност да је у 2015. години, набављено више возила и пратеће опреме него претходних година, што је значајно допринело унапређењу рада ове службе.

Међу најзначајнијима су 18 специјализованих ватрогасних и 8 теренских возила, 2 роботехничка комплекса, 2 чамца, као и остала пратећа опрема, добијена из руске донације, ИПА пројеката и буџета Републике Србије.

Сва возила у Сектору се редовно одржавају и искључена је свака могућност угрожавања запослених током обављања редовних активности, као и грађана.

Кад је реч о заштитним униформама не постоји ограничен рок употребе и наглашавамо да је у последњих пет година набављено више од хиљаду комада униформе. Нетачна је и информација о нередовности у плаћању, јер сви запослени редовно и без закашњења добијају своје личне дохотке, а редовно се исплаћују и остали трошкови.

У Сектору за ванредне ситуације запосленo је 3.100 ватрогасаца спасилаца, али се професионалним руковођењем и расподелом ватрогасаца посао организује на начин да систем безбедности не буде угрожен. Подршку нашем Сектору дају и бројна добровољна ватрогасна друштва, на чији рад се ослањају и државе ЕУ.

Уважавајући потребу запослених у Сектору за ванредне ситуације за обезбеђивањем што бољих и савременијих услова и средстава за рад, Министарство унутрашњих послова је предложило формирање Дирекције за управљање ризиком и ванредне ситуације које ће бити непосредно под ингеренцијом Владе Републике Србије и на тај начин ефикасније реализовати средстава из приступних фондова ЕУ и других донаторских средстава. Предвиђено је да се Дирекција формира усвајањем Закона о смањењу ризика од елементарних и других непогода и управљању у ванредним ситуацијама, који треба да усваји Скупштина Републике Србије. Очекује се да у наредном периоду Скупштина отпочне процедуру усвајања Закона.