Архива

У току ноћи највише падавина било на истоку и југоистоку Србије – припадници МУП-а и Војске Србије на терену

11.03.2016.
МУП

Бр. 170/16
10. март 2016.


Проглашена је ванредна ситуација у три града и 14 општина Републике Србије, због обилних падавина и изливања водотокова: у Чачку, Новом Пазару, Краљеву, Ариљу, Лучанима, Тополи, Пожеги, Бајиној Башти, Ивањици, Рашкој, Љигу и Рачи, на делу територије општина: Косјерић (Сеча Река, Годечево и Маковиште), Пријепоље (Аљиновићи, Правошева, Милошев До, Страњани, Милаковићи, Камена Гора, Матаруге, Јабука и Бабине), Нова Варош (Бистрица, Рутоши, Драглица, Јасеново и Божетићи) и Ћићевац (Мрзеница и Трубарево).

Евакуисано је 171 особа са ових територија и поплављено 710 домаћинстава.

На терену су ангажовани припадници Министарства унутрашњих послова – Сектора за ванредне ситуације, Ватрогасно-спасилачких јединица, Жандармерије, као и Војска Србије.

У току ноћи највише падавина било је на истоку и југоистоку Србије од 10 до 20 л/м2 за 12 сати. На северу Војводине није било падавина.

Водостај реке Западне Мораве је у опадању. Водоснабдевање на територији града је уредно осим неколико кућа на Гучком путу. Вода је исправна за пиће. Снабдевање електричном енергијом је уредно.

Сви путни правци су проходни осим путног правца Чачак - Гуча, где се користи алтернативни правац преко Граба.

Без електричне енергије је 21 домаћинство у насељу Ерчеге општине Ивањица. Екипе су на терену и раде на отклањању кварова.

Тренутно је поплављено око 10 кућа (26 становника). Угрожено је и даље пољопривредно земљиште у површини од око 30 хектара. Евидентирано је укупно 10 нових клизишта на путевима првог и другог приоритета, осам на некатегорисаним путевима и пет на пољопривредном земљишту. Тренутно се вода задржала само у делу предузећа Хидрокомерц. Без електричне енергије је и даље око 10 домаћинстава. Бензинске пумпе у Лучанима нису више под водом, али је снадбевање горивом и даље онемогућено.

Угрожено је 12 објеката у насељима Угљарево, Богдање и Грабовац, општина Трстеник. Поплављено је око 120 ха пољопривредног земљишта. Вода се повлачи са поплављених пољопривредних земљишта.

Поплављено је око 100 хектара пољопривредног земљишта насеља Мрзенице и Град Сталаћ општина Ћићевац. Угрожена су 23 стамбена објекта и једна фарма једнодневних и товних пилића. Евакуисано је 100 кошница пчела и 90 комада свиња.

Због повећања водостаја реке Велике Мораве, на територији општине Јагодина дошло је до плављења око 300 хектара пољопривредног земљишта.

Поплављено је око 360 домаћинстава и око 1.500 хектара пољопривредних површина. Пукла је једна сајла на пешачком висећем мосту преко реке Западне Мораве у месту Сирча, града Краљево. Преко моста пролази водоводна цев сеоског бунарског водовода која напаја око 150 домаћинства у селу Сирча и струјни кабал који напаја струјом пумпе у поменутом бунару. Струја је превентивно искључена са напајања за пумпе и самим тим вода за пиће не долази до домаћинства. Без електричне енергије су 22 домаћинства на угроженом подручју у местима Грдица, Адрани, Опланићи, Милочај и Сирча. Током поплава дошло је до искључења са електроенергетске мреже 265 домаћинстава.

На територији општине Рашка поплављено је око 320 хектара земљишта, угрожено 67 објеката и 18 путних праваца. Причињена је велика материјална штета на инфраструктурним објектима. Евакуисане су четири особе и шест грла стоке.

На територији општине Нови Пазар број угрожених објеката – 80/90, поплављено пољопривредно земљиште - око 20 ха, број срушених мостова – три пешачка моста, број евидентираних клизишта - 14 клизишта и 11 одрона, број угрожене путне инфраструктуре- 100 путних правца на територији града (локалних путева). Прекид у снабдевању електричном енергијом - око 200 домаћинстава на правцу Штитаре - Голија.

Угрожено 10 стамбених и 30 помоћних објеката, општине Сјеница - поплављено је услед подземних вода око 30 ха пољопривредног земљишта. Укупан број домаћинстава који је без електричне енергије је 1500 или око 3500 становника.

У Тутину без електричне енергије је око 100 домаћинстава. Вода из градског водовода и даље није за пиће, а без електичне енергије је 705 домаћинстава општине Нова Варош, а у општине Пријепоље без електичне енергије је остало 156 домаћинстава.

На територији Бајине Баште број евидентираних клизишта је 50 (старих и нових) и дошло је до прекида у снабдевању ел. енергијом у 172 домаћинства.

Поплављено пољопривредно земљиште - 50 ха у општини Ариље -, Број угрожене путне инфраструктуре - 200 км макадамских путева и 4км асфалтних путева, Нема проблема у водоснабдевању и снабдевању електричном енергијом. Снабдевање електричном енергијом и водом за пиће је уредно. У општини Косјерић срушено је три моста а евидентирано је пет клизишта.

У Град Ужице није било потребе за евакуацијом лица. Број срушених мостова- 1 срушен мост, три оштећена моста ( без прекида у саобраћају). Број евидентираних клизишта 20 клизишта је до сада евидентирано, очекује се још пријава. Број угрожене путне инфраструктуре 15 локалних путних праваца је у прекиду. Проблеми у водоснабдевању укупно 80 домаћинстава је остало без воде - прекинута су два локална водовода.

У Тополи евакуисано је 28 грла крупне стоке. Поплављено пољопривредно земљиште око 210 хектара, а срушен је и мост. Евидентирано је клизиште а угрожена су четири путна правца (30 км локалних и некатегорисаних путева) и 40 км атарских путева.

У општини Љиг 50 домаћинстава је угрожено, поплављено пољопривредно земљиште око 900 хектара, нема прекида у снабдевању електричном енергијом и водоснабдевању.