Архива

Усвојена уредба о оцењивању полицијских службеника

10.03.2017.
МУП

Број: 190/17

10. март 2017. године

Уредба о оцењивању полицијских службеника и других запослених у Министарству унутрашњих послова, коју је усвојила Влада Републике Србије, уводи савремени модел  оцењивања, заснован на базичним компетенцијама запослених и резултатима рада, који се различито вреднују за извршилачка и руководилачка радна места.

У односу на претходни начин оцењивања, садашњи модел подразумева оцењивање у два циклуса са једном закључном годишњом оценом, што указује да ће оцењивачи континуирано  пратити напредак и резултате рада запослених.

За разлику од досадашњег начина оцењивања, који је предвиђао да по приговору на оцену рада запосленог одлучује руководилац органа, нови модел оцењивања уводи контролора, који има корективну улогу у поступку оцењивања, као и Комисију за преиспитивање закључне оцене рада, која поступа по захтеву запосленог који није задовољан оценом.

На тај начин подстиче се непристрасност оцењивача у поступку оцењивања.

Нови модел оцењивања пратиће и софтверска апликација, којом ће се додатно обезбедити аутоматизација и минимизирање субјективног утицаја на оцену.

Имајући у виду да је оцењивање један од предуслова за каријерно напредовање у Министарству унутрашњих послова, посебна пажња биће посвећена упознавању свих запослених са новим процедурама, као и едукацији оцењивача.

Уредбом о оцењивању полицијских службеника и других запослених у Министарству унутрашњих послова потврђује се реформски правац Министарства у области управљања људским ресурсима.