Архива

Срећа је када знамо да је наша крв вратила неком осмех на лице

19.08.2017.

ПОЛИЦИЈА ДАНАС

ПОЛИЦИЈА ДАНАС_ДАВАОЦИ КРВИ
ПОЛИЦИЈА ДАНАС_ДАВАОЦИ КРВИ
ПОЛИЦИЈА ДАНАС_Новак Вујовић
ПОЛИЦИЈА ДАНАС_Саша Младеновић

Иако посао који раде захтева велику посвећеност и одрицања Новаку Вујовићу из новосадског одреда Жандармерије и Саши Младеновићу, инспектору нишке криминалистичке полиције, не понестаје снаге и воље да више пута годишње дају крв и тако својом хуманошћу сачувају нечији живот.

Наиме, четрдесеттрогодишњи Новак крв је до сада дао 86, а тридесетшестогодишњи Саша 77 пута.

"Први пут крв сам дао пре око 25 година, док сам био на одслужењу војног рока, и од тада до данас дајем крв на око три месеца, а уколико некоме живот зависи од тога одазивам се и чешће", прича Вујовић.

Срећа коју, како каже, осећа сваки пут када зна да је вратио осмех на нечије лице, не може се упоредити ни са једним другим осећајем.

Вујовић у Жандармерији ради од 2002. године, а у новосадском одреду од 2004. године. Његов командант, пуковник полиције Веско Миличковић истиче да чињеница да је Новак крв дао толико пута довољно говори о његовим људским и моралним квалитетима.

Саша Младеновић ову драгоцену течност први пут је дао као средњошколац.

"Иако годишње крв могу да дам највише четири пута, догађа се да је неком хитно потребна, па ме позову. Никада нисам одбио. И овај посао сам изабрао како бих могао да помажем онима којима је то најпотребније", прича Младеновић и додаје да се посао полицајца не завршава у оном моменту када скине униформу.

Иначе, Младеновић је донор органа и давалац коштане сржи.

Када су 75-ти пут дали крв, Вујовић и Младеновић добили су Сребрне плакете Црвеног крста у Врбасу и Нишу. Истичу да нису једини и да су многе њихове колеге добровољни даваоци крви.