Архива

Осумњичени да су оштетили буџете локалних самоуправа и друга привредна и физичка лица за око 21,5 милиона евра

28.12.2017.
МУП

Број: 1059/17
28.12.2017.године


Припадници Министарства унутрашњих послова у претходних неколико дана, у више одвојених акција ухапсили су 30 особа због постојања основа сумње да су у периоду од 2010. године до данас починили више коруптивних кривичних дела, којима су буџет Републике Србије, буџете локалних самоуправа и друга привредна и физичка лица оштетили за око 21,5 милиона евра.

Акције сузбијања финансијског криминала и корупције, посебно везане за злоупотребе службених положаја у државним органима, у сарадњи са надлежним тужилаштвима и Пореском полицијом, спроведене су на територији полицијских управа Чачак, Београд, Зрењанин, Пожаревац, Смедерево, Јагодина и Нови Пазар.

Полиција је разоткрила и ухапсила и осам чланова организоване криминалне групе који се сумњиче да су од јануара 2016. до јуна 2017. године, кроз симуловане послове, „извукли“ из предузећа са територије Србије више од милијарду и четиристотине милиона динара и тим фирмама омогућили утају пореза од 200.000.000 динара.

Међу ухапшенима су и бивше одговорно лице Апотеке Панчево, бивши функционер „Југобанке“ АД Косовска Митровица, чланови кредитног одбора за правна лица ''Српске банке'', више одговорних лица и запослених у различитим привредним друштвима.   

Такође, полиција је поднела и кривичне пријаве у редовном поступку против 43 особе, међу којима су три полицијска службеника, 10 царинских службеника, адвокат, одговорно лице Установе Гитаријада Зајечар, одговорна  лица Концерна „Фармаком М.Б. Шабац“.


НАЈЗНАЧАЈНИЈЕ АКЦИЈЕ

 

 
Припадници Министарства унутрашњих послова у Чачку, у сарадњи са Тужилаштвом за организовани криминал и Пореском полицијом, ухапсили су осам чланова организоване криминалне групе, осумњичене да су од јануара 2016. до јуна 2017. године, кроз симуловане послове, омогућили за више привредних друштава са територије Србије утају пореза од двеста милиона динара.

Због постојања основа сумње да су починили кривична дела удруживање ради вршења кривичних дела, злоупотреба положаја одговорног лица и прање новца ухапшени су Н.А. (1986), О.А. (1990), В.А. (1987), О.Л. (1978), В.Н. (1979), М.М. (1969), С.С. (1978) и Г.В. (1966). За организатором ове криминалне групе расписана је међународна потерница.

Постоје основи сумње да је организатор ове групе, од јануара 2016. до јуна 2017. године, у сарадњи са осталим члановима, организовао мрежу привредних субјеката која су формално била регистрована на име других физичких лица, а чијим су пословањем и радом фактички управљали чланови организоване криминалне групе.

Привредна друштва су, како се сумња, основана за потребе ''извлачења'' готовог новца са рачуна правних лица са територије Републике Србије и на основу симулованих пословних односа чланови групе „извукли“ су из тих предузећа више од милијарду и четиристотине милиона динара.

Чланови организоване криминалне групе, од тог новца, како се сумња, задржали су на име уговорене провизије више од 44 милиона динара, а кроз симуловане послове омогућили су тим правним лицима да избегну плаћање припадајућих пореза и доприноса за више од 200.000.000 динара.
 
Новац су потом, како се сумња, чланови организоване криминалне групе враћали у легалне токове, куповином скупоценог стана и путничког аутомобила.

Осумњичени су уз кривичну пријаву приведени Тужилаштву за организовани криминал, а кривича пријава у редовном поступку поднета је против још 17 особа, одговорних лица привредних друштава.

* * *

Припадници Министарства унутрашњих послова у Београду ухапсили су бивше одговорно лице извршног одбора „Југобанке“ АД Косовска Митровица Д.К. (1952) , због постојања основа сумње да је починио кривично дело злоупотреба службеног положаја.

Д.К. се терети да је искоришћавањем свог службеног положаја и прекорачeњем граница својих службених овлашћења, по претходно фиктивно спроведеном поступку за прикупљање и оцену понуда овлашћених кућа за транспорт новца, са другоосумњиченим, за којим је расписана потрага, закључио уговор о пружању услуга преноса новца.

Осумњичени Д.К. се терети да је на тај начин, без знања и сагласности чланова извршног одбора банке, супротно Закону о банкама и Статуту банке, оштетио „Југобанку“ за око 3.900.000 динара.

Другоосумњиченом, који је био запослен у банци, на терет се ставља и да је од јануара 2016. до марта 2017. године проневерио 67.089.816 динара, тако што новац који му је био поверен у рад није предавао у трезор Народне банке Србије, већ га је задржавао за себе.

Осумњичени Д.К. је уз кривичну пријаву приведен Вишем јавном тужилаштву у Београду.

* * *

Припадници Министарства унутрашњих послова у Београду ухапсили су пет особа, осумњичених да су као чланови Кредитног одбора за правна лица „Српске банке“ одобравали кредите правним лицима, иако су знали да та лица нису кредитно способна  и да нису испуњени услови у погледу средстава обезбеђења наплате.

Због постојања основа сумње да су у саизвршилаштву починили кривично дело злоупотреба положаја одговорног лица ухапшени су одговорно лице Кредитног одбора за правна лица „Српске банке“ И.М. (1966), заменик одговорног лица тог одобора С.Ј. (1968) и чланови тог тела Р.Ћ. (1956), Б.В. (1954) и Б.Ш. (1977).

Осумњичени се терете да су као чланови Кредитног одобра доносили одлуке о одобравању кредита – пласмана већем броју привредних друштава, као и предлоге Одлуке о одобравању кредита „Концерну Фармаком МБ“ доо Шабац и „Концерну Фармаком МБ – Фабрика акумулатора“ АД Сомбор, иако за њихово одобравање нису постојали оправдани услови у погледу кредитне способности клијената и средстава обезбеђења наплате.

Осумњичени су на тај начин, супротно Закону о банкама, Одлуци о класификацији билансне активе и ванбилансних ставки банке и одредбама Стратегије за управљање ризицима и управљање капиталом Банке, оштетили „Српску банку“ за 1.837.957.794 динара, за колико је Концерну “Фармаком МБ” прибављена имовинска корист.

* * *

Припадници Министарства унутрашњих послова у Пожаревцу ухапсили су бивше одговорно лице површинских копова „Дрмно“ З.С. (1968) и још две особе, због постојања основа сумње да су починили кривична дела злоупотреба овлашћења у привреди, злоупотреба у вези са јавном набавком,  злоупотреба положаја одговорног лица и фалсификовање исправе.

Поред З.С., ухапшени су и одговорно лице ауто-транспортног предузећа  „Стевановић“ М.С. (1971) и руководилац у тој фирми Ј.С. (1984), док је кривична пријава у редовном поступку поднета против бившег руководиоца површинских копова „Дрмно“, запосленог у ауто-транспортном предузећу „Стевановић“ и помоћника одговорног лица друштвеног предузећа „ТЕ КО Костолац“.

Осумњичени се терете да су током 2015. и 2016. године у поступку јавне набавке услуга ангажовања помоћне механизације на санацији дела унутрашњег одлагалишта ПК „Дрмно“, најпре вршили неосновану измену конкурсне документације и увећавали потребно ангажовање, да би по закључењу Уговора сачињавали фалсификовану документацију у којој су приказивали већи број радних сати од стварно изведених.

Наведене незаконитости, како се сумња, нису биле евидентиране од стране надзорног органа

На тај начин осумњичени су оштетили „ТЕ-КО Костолац“ за више од 30.000.000 динара.

Осумњичени су уз кривичну пријаву приведени надлежном тужилаштву.  

* * *

Припадници Министарства унутрашњих послова у Зрањанину ухапсили су бившег трговачког агента М.Б. (1972), осумњиченог да новац који је добио за продају производа није уплаћивао привредном друштву за које је радио, већ задржавао за себе.

На тај начин М.Б. је  како се сумња, ненео штету тој фирми од 150.000 евра.

Због постојања основа сумње да је починио кривично дело злоупотреба овлашћења у привреди и злоупотреба службеног положаја, осумњичени је уз кривичну пријаву приведен надлежном тужилаштву.
 
* * *

Припадници Министарства унутрашњих послова у Смедереву ухапсили су вршиоца дужности одговорног лица акционарског друштва „Млекара Плана“ Б.П. (1959), због постојања основа сумње да је починио кривично дело повреда права по основу рада и права из социјалног осигурања и неуплаћивање пореза по одбитку.

Постоје основи сумње да Б.П, са још једним лицем против кога је поднета кривична пријава у редовном поступку, од марта 2014. до августа 2016. године, приликом исплате зараде радницима није уплаћивао обрачунате порезе и доприносе чиме их је оштетио за 15.052.000 динара и ускратио им право на здравствено осигурање.

* * *

Припадници Министарства унутрашњих послова у Смедереву, у сарадњи са Пореском полицијом, ухапсили су одговорно лице предузећа ''Металик-Смедерево'' Љ.А. (1970), због постојања основа сумње да је починио кривична дела пореска утаја и фалсификовање службене исправе.

Постоје основи сумње да је Љ.А. од фебруара до маја 2016. године набавио секундарне сировине, које није приказао у пословним књигама.

У циљу прикривања кривичног дела, како се сумња, Љ.А. је набавио  фалсификоване фактуре које су наводно биле издате од једног предузећа за рециклажу, у вредности од 12.209.300 динара.

На овај начин, пошто набавка сировина није била приказана и обрачуната у пореским пријавама, осумњичени је буџет Републике Србије оштетио за 1.320.766 динара.

Љ.А. је уз кривичну пријаву приведен Основном јавном тужилаштву у Смедереву, а против три особе од којих је набављао сировину биће поднета кривична пријава у редовном поступку.

* * *

Припадници Министарства унутрашњих послова у Смедереву, у сарадњи са Пореском полицијом, ухапсили су овлашћено лице за заступање привредног друшта „Рециклажни центар-прерада“ и „Тотал сировина промет“ З.Р. (1971),  због постојања основа сумње да је починио кривична дела злоупотреба положаја одговорног лица, пореска утаја и фалсификовање службене исправе.

Сумња се да је З.Р. од 2012. до краја 2014. године, као заступник привредних друштава „Рециклажни центар-прерада“ и „Тотал сировина промет“ са њихових рачуна, на основу фалсификованих откупних листова, подигао 18.087.609 динара.

Тај новац, како се сумња, није приказан као приход у пореским пријавама, па је осумњичени на тај начин оштетио буџет Републике Србије за 3.445.639 динара.

* * *

Припадници Министарства унутрашњих послова у Новом Пазару ухапсили су А. К. (1993) из Тутина, због постојања основа сумње да је починио кривично дело злоупотреба положаја одговорног лица.

Сумња се да је А.К. регистровао пољопривредно газдинство са 8.216 грла говеда.

Сумња се да је А.К. продао 8.085 грла говеда, што није евидентирао у пословним књигама и на тај начин избегао плаћање пореза од 76.978.283 динара,за колико је оштетио буџет Републике Србије.

Осумњичени је уз кривичну пријаву приведен Основном јавном тужилаштву у Новом Пазару.

* * *

Припадници Министарства унутрашњих послова у Панчеву ухапсили су Ј. Е. (1977), бивше одговорно лице Aпoтeкe „Пaнчeвo“ из Пaнчeвa, због постојања основа сумње да је починила кривично дело злоупотреба службеног положаја.

Постоје основи сумње да је Ј. Е. 31. августа 2015. године, прeтхoднo снизивши цeнe, продала вишe врстa лeкoвa и фaрмaцeутских прoизвoдa приврeднoм друштву „Лeкoвит“ из Шaпцa, дa би тoком сeптeмбрa 2015. године, oд oвoг друштвa купилa 39 лeкoвa истe врстe, aли пo увeћaнoj цeни.

Сумња се да је на овај начин причинилa штeту Aпoтeци „Пaнчeвo“ у укупнoм изнoсу oд 1.144.292 динaрa.

Осумњичена је уз кривичну пријаву приведена Основном јавном тужилаштву у Панчеву.
* * *

Припадници Министарства унутрашњих послова у Врању ухапсили су Б. М. (1959), стечајног управника АД “Масурица“ у стечају у Сурдулици, В. Ф. (1961), републичког шумарског инспектора, Г. Р. (1961), шумарског инжињера и Г. Д. (1974), чувара шуме, због постојања основа сумње да су починили кривично дело злоупотреба службеног положаја.

Постоје основи сумње да је током 2016. године В. Ф. сачињавао фалисификоване записнике и решења којима је налагао и омогућио Б. М. склапање Уговора о санацији шуме и продаје дрвне масе И. С., иако је знао да наведена парцела није власништва АД “Масурица“ већ СО Сурдулица.

Сеча шуме извршена је на основу израђеног пројекта Г. Р. који није имао одговарајуће лиценце и положени државни испит за израду истог и то у знатно већој површини него што је предвиђено.

У циљу прикривања кривичног дела од стране Г. Д., како се сумња,  сачињаване су пропратнице, чиме се покушала легализовати посечена шума.

Сумња се да су на овај начин осумњичени омогућили да се више посече 1,01 хектара, односно око 200 м3 у вредности око 1.000.000 динара.

Осумњичени су уз кривичну пријаву приведени надлежном тужилаштву.

* * *

Припадници Министарства унутрашњих послова у Јагодини ухапсили су Ж. Ј. (1973) и В. Ч. (1979)  из Старе Пазове, због постојања основа сумње да су починили кривична дела превара и фалсификовање исправе.

Постоје основи сумње да су они, 20. октобра 2017. године, у филијали банке "Интеза" у Београду, на основу фалсификованог овлашћења, довели у заблуду шалтерског радника банке коме су предали налоге за пренос у које су унети неистинити подаци да предузеће „Спасић“ ДОО из Ћуприје, налаже да се са рачуна свог предузећа изврши пренос новчаних средстава на рачун В.Ч. у износу од 485.000 динара. На овај начин су, како се сумња, себи прибавили противправну имовинску корист у наведеном износу, а предузећу „Спасић“ ДОО причинили штету.

Осумњичени су уз кривичну пријаву приведени надлежном тужилаштву.


KРИВИЧНЕ ПРИЈАВЕ У РЕДОВНОМ ПОСТУПКУ


Припадници Министарства унутрашњих послова у Сомбору, по налогу Основног јавног тужилаштва у том граду, поднели су кривичну пријаву у редовном поступку против одговорног лица Концерн „Фармаком М.Б. Шабац“ и одговорног лица Кoнцерн „Фармаком М.Б. – Фабрике акумулатора“ ад Сомбор, због постојања основа сумње да су извршили кривично дело злоупотреба овлашћења у привреди у саизвршилаштву.

Сумња се да су они, у намери прибављања противправне имовинске користи за Концерн, током 2012. године сачињавањем неистините лагер листе готових производа који су представљали залог за кредит, довели у заблуду представнике оштећене „ВТБ“ Ј.С.Ц. банке Београд (бивша Московска банка). Након неиспуњавања својих уговорних обавеза од стране Концерна, банка није могла да наплати у целости своја потраживања јер готови производи нису ни произведени. На тај начин Концерну су прибавили противправну имовинску корист у износу од 45.708.194 динара.

* * *

Припадници Министарства унутрашњих послова - Сектора унутрашње контроле, по налогу Основног јавног тужилаштва у Сремској Митровици, поднели су кривичну пријаву у редовном поступку против тројице полицијских службеника Полицијске управе Сремска Митровица, због постојања основа сумње да су извршили продужено кривично дело злоупотреба службеног положаја.

Постоје основи сумње да полицајци током 2016. године нису предузели мере и радње из своје надлежности како би обезбедили пет пиштоља одузетих од грађана по различитим основама, за које је било потребно покретање и вођење управног поступка у Полицијској управи Сремска Митровица. Ово оружје је нестало из службених просторија.

* * *

Припадници Министарства унутрашњих послова у Београду, по налогу Трећег основног јавног тужилаштва, поднели су кривичну пријаву у редовном поступку против 10 царинских службеника, од којих су двојица одговорна лица Царинске испоставе Складишта, због постојања основа сумње да су извршили кривично дело злоупотреба службеног положаја у саизвршилаштву.

Постоје основи сумње да двојица одговорних лица, од 1. јануара 2015. до 1. априла 2016. године, искористивши свој службени положај и прекорачивши границе својих службених овлашћења, нису контролисали поступање осталих осумњичених који су вршили царински надзор робе - контејнера са робом пореклом из Кине намењене пијачној продаји, супротно расписима - обавезним упутствима о начину вршења надзора, иако су знали и били упознати са расписом, као и начином поступања са кинеском пијачном робом.

Они су, како се сумња, вршили царински надзор у 112 случајева без детаљног прегледа робе чиме би утврдили њену стварну количину и број комада, па самим тим дати подаци и роба чињенично нису били усаглашени.  На овај  начин осумњичени су омогућили да у Републику Србију уђе 294.753 килограма робе, за коју нису плаћени порез и царина и тиме оштетили буџет за више од 1,5 милиона динара.

* * *

Припадници Министарства унутрашњих послова у Зајечару, по налогу Основног јавног тужилаштва у том граду, у сарадњи са Пореском полицијом, поднели су кривичну пријаву у редовном поступку против одговорног лица УТП Србија ТИС Зајечар, због постојања основа сумње да је извршила кривично дело пореска утаја.

Постоје основи сумње да је она, од 1. јануара 2012. до 31. марта 2017. године потписала и оверила надлежном пореском органу пореске пријаве о утврђеном порезу на имовину са умањеним подацима у рубрикама за корисне површине непокретности и празним рубрикама за површину земљишта на које се плаћа порез.

Осим тога, осумњичена  је поднела пријаве за накнаду за унапређење животне средине са унетим умањеним подацима у рубрикама за корисне површине непокретности. На овај начин буџет града Зајечара оштећен је за 5.654.107 динара.

* * *

Припадници Министарства унутрашњих послова у Зајечару, по налогу Основног јавног тужилаштва у том граду, у сарадњи са Пореском полицијом, поднели су кривичну пријаву у редовном поступку против одговорног лица установе Гитаријада Зајечар, због постојања основа сумње да је извршио кривично дело пореска утаја.

Сумња се да он, од 4. јула 2015. до 30. новембра 2016. године, у законском року није поднео евиденциону пријаву за ПДВ надлежном пореском органу о оствареном промету, а запосленом раднику није обрачунао и уплатио доприносе за обавезно социјално осигурање. На овај начин буџет Републике Србије је оштећен за 456.186 динара.

* * *

Припадници МИнистарства унутрашњих послова у Јагодини, по налогу Основног јавног тужилаштва у том граду, поднели су кривичну пријаву у редовном поступку против једног адвоката, због постојања основа сумње да је извршио кривично дело злоупотреба поверења.

Постоје основи сумње да је током 2017. године као адвокат, заступајући имовинске интересе једне особе у процесу пред Основним судом у Јагодини, злоупотребио овлашћење тако што је 1.000 евра, које му је дао оштећени за плаћање судских такси, присвојио за себе.