Архива

Лазаров: Појачана контрола на граничним прелазима

08.12.2017.
MУП

Београд,

Број: 988/17

8. децембар 2017. године

Помоћник министра и начелник Сектора за међународну сарадњу, европске послове и планирање Зоран Лазаров рекао је да је Министарство унутрашњих послова ове недеље започело појачану контролу на граничним прелазима, због све чешћих покушаја злоупотребе безвизног режима који Република Србија има са појединим државама.

„Само у једном дану на Аеродрому „Никола Тесла“ враћено је 20 држављана, који долазе из Ирана, Индије и Монголије, а који нису испуњавали услове за улазак у нашу земљу, тачније имали су фалсификоване путне исправе. Појачана контрола је уведена, након што је уочено да поједини страни држављани покушавају да, преко Србије, на нерегуларан начин отпутују у неку од држава Европске уније, најчешће Немачку, Велику Британију и Аустрију“ истакао је помоћник министра.

Лазаров додаје да овим мерама Министарство унутрашњих послова штити и Републику Србију, али и друге европске државе.

„Наставићемо са појачаним активностима контроле путника, како би се спречиле нове злоупотребе безвизног режима. То не значи да ће било који страни држављанин који на легалан начин жели да уђе у нашу земљу у томе бити спречен, већ ће контрола бити усмерена искључиво на оне који злоупотребљавају гостопримство Републике Србије“ закључио је Лазаров.