Архива

Стефановић: У оквиру прве фазе пилот пројекта „Безбедан град“ започета је замена старих камера за видео надзор

27.12.2017.
МУП

Број: 1055/17
27.12.2017.године

Министарство унутрашњих послова обавештава јавност да је обраћање потпредседника Владе Републике Србије и министра унутрашњих послова др Небојше Стефановића на данашњој седници Одбора за одбрану и унутрашње послове, које се односило на постављење видео надзора, потпуно нетачно интерпретирано у појединим медијима, што се лако може установити прегледом снимка седнице.

Министар Стефановић је јасно рекао да је у Београду, у оквиру пилот пројекта „Безбедан град“, започето обнављање видео надзора који у првој фази искључиво подразумева замену старих камера. Министар је недвосмислено прецизирао да то подразумева искључиво замену камера МУП-а које већ постоје у Београду, а не и постављање камера на новим локацијама, како су неки медији пренели, додавши да је „тиме решена мистерија камера које су претходних дана постављене широм престонице“.

„Прва фаза подразумева замену старих камера, дакле исти број камера који постоји данас у Београду биће само замењен новим камерама, неупоредиво веће резолуције, које имају могућност не само повећане резолуције и бољег зумирања таблица, већ употребе новог софтвера који ће моћи да детектује аутоматски таблице, возила, чак уколико се то буде показало сврсисходно, наравно у складу са нашом законском регулативом, и софтвер за препознавање лица“ рекао је министар Стефановић на седници Одбора за одбрану и унутрашње послове.

Он је прецизирао да ће полиција тиме моћи много ефикасније да врши претрагу лица за којима судови расписују потраге, наравно веома опрезно у складу са нашим прописима.

„Зато предлажемо и нове законе који фактички омогућавању вођење различитих евиденција у складу са законом, да тиме не нарушимо лична права грађана, а да учинимо да полиција буде ефикаснија. Уместо да имамо полицајце који ће даноноћно дежурати на некој раскрсници, то ће радити камера која ће благовремено давати податке. Ми ћемо, у наредне три године, проширити тај број камера, не само у Београду“ објаснио је министар.

Стефановић је додао да МУП намерава и да покрије граничне прелазе и најфреквентније путне правце у земљи и да тако повећамо безбедност свих грађана.
„Искуства из Европе и света показала су да већи број технички употребљених средстава смањује стопу општег криминалитета. Тако да мислим да је ово добар потез који Министарство ради“ истакао је Стефановић.

Министарство унутрашњих послова Републике Србије, још једном напомиње, да није поставило ниједну нову камеру у Београду за детекцију саобраћајних прекршаја од 2011. године када је овај систем пуштен у рад. У Београду постоји 14 камера за откривање саобраћајних прекршаја.

Такође, Министарство унутрашњих послова ове године у Београду није поставило ни камере друге намене на некој новој локацији.