Архива

Седам особа ухапшено због сумње да су организовано кријумчарили људе

14.12.2017.
МУП

Број: 1009/17
14. децембар  2017. године


Припадници Министарства унутрашњих послова, Сталне ударне групе за сузбијање кријумчарења људи, у сарадњи са Тужилаштвом за организовани криминал, ухапсили су седам особа осумњичених да су као чланови организоване криминалне групе од марта до јуна ове године омогућили  транзит и недозвољен боравак на територији Србије за више од 100 илегалних миграната.

Због постојања основа сумње да су починили кривично дело кријумчарење људи и недозвољен прелаз државне границе, на подручју  Београда, Крагујевца, Аранђеловца и Руме ухапшени су С.А. (1988), који се сумњичи да је организатор криминалне групе, Д.В. (1967), М.Ђ. (1995), З.А. (1973), Ј.М. (1985), Б.Ј. (1985) и С.В. (1994).

Кривичном пријавом обухваћено су још четири особе, од којих се једна, држављанин Пакистана, већ налази у притвору због сумње да је у оквиру друге организоване криминалне групе у дужем временском периоду кријумчарила илегалне мигранте из Србије у Мађарску и Аустрију, док је за преостале  три особе расписана потрага.

Постоје основи сумње да су припадници организоване криминалне групе  илегалне мигранте,  који су на недозвољен начин ушли на територију Србије из  Бугарске, проналазили преко осумњиченог држављанина Пакистана који је непријављено боравио на територији Србије.

Чланови групе су потом, како се сумња, организовали прихват миграната у близини државне границе Србије са Бугарском, њихов транзит преко територије Србије и привремени смештај у Аренђеловцу и Београду, а све у циљу њиховог даљег илегалног пребацивања ка земљама Европске уније.

Постоје основи сумње да су чланови ове криминалне групе за транзит илегалних миграната узимали око 280 евра по особи, а за обезбеђивање смештаја 10 евра за ноћ.

Осумњиченима је одређено задржавање до 48 сати и они ће уз кривичну пријаву бити приведени Тужилаштву за организовани криминал.