Актуелно

"Србија против насиља" објавила аудио снимак са састанка без дозволе

17.12.2023.
МУП

Поводом аудио снимка који је објављен на друштвеним мрежама са састанка представника Министарства унутрашњих послова и представника коалиције „Србија против насиља“, истичемо да представници МУП-а нису били обавештени нити им је од стране представника ове коалиције тражена дозвола за снимање овог састанка.

Стварање атмосфере елементарног поверења је разлог због којег није било забрањено уношење мобилних телефона на састанак.

Напомињемо да је овај састанак наставак разговора започетих пре четири дана, на захтев представника коалиције „Србија против насиља“, којем је Министарство унутрашњих послова одмах изашло у сусрет у намери да се кроз међусобно уважавање и поверење заједнички предупреде евентуалне неправилности, спусте тензије и спрече потенцијално нарушавање јавног реда и мира.

Снимањем и објављивањем аудио снимка са састанка, представници коалиције „Србија против насиља“ грубо су злоупотребили указано поверење и нарушили интегритет државне институције, а овај нечастан поступак у јавности може додатно подићи тензије током изборног поступка и представљати основ за насилне акте.

Неовлашћено снимање представља обележје кривичног дела неовлашћено објављивање и приказивање туђег списа, портрета и снимка из члана 145. Кривичног законика Републике Србије.

Министарство унутрашњих послова позива све учеснике изборних процеса да се понашају у складу са изборним законима, да не нарушавају јавни ред и мир и сачувају легалност и легитимност овог процеса.