Aktuelno

Beogradska policija: Bezbednost na visokom nivou

16.12.2023.
MUP

Pripadnici Policijske uprave za grad Beograd efikasnim radom svakodnevno brinu o bezbednosti i sigurnosti svih građana i njihove imovine i preduzimaju sve mere i radnje iz svoje nadležnosti kako bi očuvali stabilan javni red i mir. O njihovom požrtvovanom radu svedoče i pozitivni rezultati rada, pa je u prestonici, u periodu od 1. januara do 1. decembra ove godine, za 17,9 odsto smanjen ukupan broj krivičnih dela u odnosu na isti period 2022. godine.

Evidentirano je ukupno 15.707 krivičnih dela, što je za 3.423 krivična dela manje u odnosu na isti period prošle godine, kada je evidentirano 19.130 krivičnih dela, dok su od ukupnog broja izvršenih krivičnih dela tokom 2023. rasvetlјena 11.043 krivična dela.

Efikasnim radom beogradske policije rešena su sva najteža krivična dela protiv života i tela –13 teških ubistava, 14 teških ubistava u pokušaju, 6 ubistava i 39 ubistava u pokušaju.

Za 11 meseci ove godine, izvršeno je ukupno 7.794 krivična dela protiv imovine, što je za 26,1 odsto manje u odnosu na isti period 2022. godine.

Policijski službenici PU za grad Beograd, na teritoriji grada, ali i u međunarodnim akcijama, zaplenili su ukupno 4.407 kilograma i 35,4 litra opojne droge. Zaplenjeno je oko 2.716 kilograma kokaina, 1.630 kilograma marihuane, 28,6 kilograma i 34,8 litara amfetamina, 14,76 kilograma hašiša, kao i 7,4 kilograma heroina i 3,42 kilograma MDMA.

Beogradska policija je jedina policija glavnog grada koja sarađuje sa svim međunarodnim partnerskim službama i jedina policija lokalnog karaktera koja ima poštovanje, zahvalnost i uvažavanje od strane Evropola, DEA, Evrodžasta i svih drugih međunarodnih policijskih i tužilačkih organizacija.

U međunarodnoj policijskoj akciji koju su predvodili policijski službenici PU za grad Beograd, u koordinaciji sa Evropolom i policijama drugih država, u avgustu 2023. godine, u internacionalnim vodama Atlantskog okeana, zaplenjeno je oko 2,7 tona kokaina. U ovoj akciji, uhapšeni su organizator organizovane kriminalne grupe i tri pripadnika, koji su u međunarodnoj mreži, transportovali kokain iz Južne Amerike do Evrope.

Takođe, pripadnici beogradske policije su, u saradnji sa Evropolom i BIA, u septembru 2023. godine, uhapsili 6 pripadnika organizovane kriminalne grupe, osumnjičenih da su tokom 2020. i 2021. godine, kupili, preneli i držali radi prodaje 324 kilograma kokaina iz Ekvadora do Soluna, gde je drogu i zaplenila grčka policija. Pretresom stanova osumnjičenih, na više lokacija u Beogradu i Pančevu, oduzeta je veća količina novca, nekoliko vozila visoke klase, skupoceni satovi i nakit.

U periodu od 1. januara do 1. decembra 2023. godine, policijski službenici PU za grad Beograd podneli su ukupno 98 krivičnih prijava zbog izvršenja krivičnog dela nedozvolјena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija, 202 zahteva za pokretanje prekršajnog postupka zbog nesavesnog držanja oružja, dok su 33 izveštaja poslata nadležnom tužilaštvu.

Pripadnici Uprave za upravne poslove PU za grad Beograd izdali su 168.873 lične karte i 176.174 pasoša, dok je registrovano 804.781 vozilo.

Za 11 meseci ove godine, u Beogradu je boravak duži od 24 sata prijavilo 1.337.705 stranih državlјana, što je za 28 odsto više u odnosu na isti period 2022.

Beogradska policija pojačala je mere na unapređenju bezbednosti učenika, zaposlenih i škola, a policijski službenici su svakodnevno prisutni u svim vaspitno-obrazovnim ustanovama. Takođe, kako bi se unapredila bezbednost školske populacije, ali i edukovali učenici, sprovode se obimne preventivne aktivnosti u okviru različitih radionica. U okviru projekta „Zajedno i bezbedno kroz detinjstvo“, realizovana je 3.371 radionica - 1.136 radionica na temu „Prevencija vršnjačkog nasilјa u stvarnom i virtuelnom okruženju“, 1.086 na temu „Bezbednost dece u vanrednim situacijama“ i 1.149 radionica na temu „Bezbednost dece u saobraćaju“.

Osim toga, održana su 233 predavanja o bezbednosnim i drugim aspektima zloupotrebe psihoaktivnih supstanci i vršnjačkom nasilјu, kao i više tribina za roditelјe i učenike.

Takođe, u neposrednoj blizini vaspitno-obrazovnih ustanova sprovodi se kontinuirana akcija saobraćajne policije tokom koje su, od 1. januara do 1. decembra ove godine, otkrivena 6.052 saobraćajna prekršaja.

U proteklom periodu registrovan je veći broj dojava o podmetnutim eksplozivnim napravama u školama, vrtićima i drugim institucijama na teritoriji Beograda. Posebno obučeni policijski službenici su, od početka godine, izvršili ukupno 4.793 pregleda objekata i prostorija i utvrdili da je reč o lažnim dojavama.

Na teritoriji grada nisu evidentirani slučajevi narušavanja javnog reda i mira u većem obimu. U Beogradu je od 1. januara do 1. decembra 2023. održano 9.746 javnih okuplјanja, sa oko 3,3 miliona učesnika, kao i 8.116 sportskih manifestacija, sa oko 1,6 miliona posetilaca, koje su protekle bez težih incidenata.

U okviru akcije suzbijanja iregularnih migracija i sprovođenja pojačanih mera na otkrivanju ilegalnog prelaska državne granice, na teritoriji grada sankcionisana su 463 migranta zbog kršenja Zakona o strancima, dok su 24 osobe procesuirane zbog postojanja osnova sumnje da su izvršile krivično delo nedozvolјen prelaz državne granice i krijumčarenje lјudi.

I u narednom periodu rad svih policijskih službenika PU za grad Beograd biće usmeren na preventivni rad u svim oblastima, na suzbijanje i rasvetlјavanje najtežih krivičnih dela, uličnog kriminala, prekršaja i održavanje stabilnog javnog reda i mira, kako bi Beograd zadržao trend jednog od najbezbednijih glavnih gradova u Evropi.