Aktuelno

Krivične prijave zbog vređanja javnog morala

23.09.2022.
MUP

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, po nalogu Višeg javnog tužilaštva,  podneli su dve krivične prijave i doneli meru o zabrani  ulaska  u Republiku Srbiju za osam osoba koje su tokom  održavanja manifestacije Evroprajd 2022 svojim ponašanjem vređali javni moral.

Pripadnici Uprave kriminalističke policije, u konsultaciji sa nadležnim tužilaštvom, identifikovali su dve osobe državlјane Turske i Italije, protiv kojih je, zbog sumnje da su tokom održavanja Evroprajd 2022 počinili krivično delo izazivanje nacionalne, rasne  i verske mržnje i netrpelјivosti, podneta krivična prijava. 

Za ova dva lica raspisana je potraga, s obzirom na to da su nedostupni  srpskim istražnim organima.

Takođe, u konsultaciji sa išim javnim tužilaštvom za visokotehnološki kriminal biće preduzete sve mere u cilјu dalјeg postupanja prema licima koja su putem društvenih mreža Instagram i Tviter delila objave sa ekstremističkim sadržajem upućene pripadnicima LGBT zajednice.

Policija će protiv tih lica podneti dve krivične prijave zbog sumnje da su  počinili krivično delo ugrožavanje sigurnosti.

Policijski službenici nastavlјaju dalјi rad na utvrđivanju identiteta i eventualnog stavlјanja na meru odbijanja ulaska drugih učesnika manifestacije Evroprajda 2022, kao i na utvrđivanju identiteta pošilјaoca pretnji Info centru Evroprajd 2022  koje su upućene putem i-mejl adresa pre održavanja manifestacije.