Актуелно

Кривичне пријаве због вређања јавног морала

23.09.2022.
МУП

Припадници Министарства унутрашњих послова, по налогу Вишег јавног тужилаштва,  поднели су две кривичне пријаве и донели меру о забрани  уласка  у Републику Србију за осам особа које су током  одржавања манифестације Европрајд 2022 својим понашањем вређали јавни морал.

Припадници Управе криминалистичке полиције, у консултацији са надлежним тужилаштвом, идентификовали су две особе држављане Турске и Италије, против којих је, због сумње да су током одржавања Европрајд 2022 починили кривично дело изазивање националне, расне  и верске мржње и нетрпељивости, поднета кривична пријава. 

За ова два лица расписана је потрага, с обзиром на то да су недоступни  српским истражним органима.

Такође, у консултацији са ишим јавним тужилаштвом за високотехнолошки криминал биће предузете све мере у циљу даљег поступања према лицима која су путем друштвених мрежа Инстаграм и Твитер делила објаве са екстремистичким садржајем упућене припадницима ЛГБТ заједнице.

Полиција ће против тих лица поднети две кривичне пријаве због сумње да су  починили кривично дело угрожавање сигурности.

Полицијски службеници настављају даљи рад на утврђивању идентитета и евентуалног стављања на меру одбијања уласка других учесника манифестације Европрајда 2022, као и на утврђивању идентитета пошиљаоца претњи Инфо центру Европрајд 2022  које су упућене путем и-мејл адреса пре одржавања манифестације.