Arhiva

Državni sekretar Miličković-Srbija čvrsto opredeljena da pruži pun doprinos stabilnosti i miru u regionu

21.06.2017.
MUP

Broj: 521/17

21. jun 2017. godine

 

Državni sekretar Miličković-Srbija čvrsto opredeljena da pruži pun doprinos stabilnosti i miru u regionu

Državni sekretar Ministarstva unutrašnjih poslova Milosav Miličković, koji je učestvovao na Ministarskoj konferenciji Salcburškog foruma u Budimpešti, istakao je da je Srbija čvrsto opredeljena da pruži pun doprinos stabilnosti i miru u regionu.

Na konferenciji održanoj od 19 do 20. juna, kojoj je predsedavao mađarski ministar unutrašnjih poslova Šandor Pinter razgovaralo se o migracijama i borbi protiv terorizma, kao najvećim bezbednosnim izazovima sa kojima se Evropa danas suočava.

Državni sekretar je rekao da uprkos zvaničnom zatvaranju Balkanske rute, migracioni tokovi nisu zaustavljenii i da bezbednosne službe operativno postupaju prema izbeglicama i migrantima koji tranzitiraju kroz Srbiju, sa ciljem identifikovanja mogućih pripadnika terorističkih organizacija.

„Teroristički napadi koji su se dogodili u poslednje vreme jasno ukazuju na neophodnost koordiniranog delovanja i brze razmene informacija bezbednosnih službi. Republika Srbija je čvrsto opredeljena da se angažuje u svim procesima regionalne bezbednosti i da pruži pun doprinos stabilnosti, miru i razumevanju u regionu“, istakao je Miličković.

On je rekao da dodatni izazov za službe bezbednosti i organe za sprovođenje zakona širom sveta i u Republici Srbiji, predstavljaju pojedinci naklonjeni terorističkim organizacijama ili simpatizeri njihovih ideologija, često samoradikalizovani putem interneta, koji nikada nisu evidentirani kao učesnici u ekstremističkim ili terorističkim aktivnostima, ali koji mogu biti inspirisani za sprovođenje pojedinačnih napada.

Miličković je, tokom izlaganja u drugom delu Ministarske konferencije posvećenom ilegalnim migracijama rekao da je Republika Srbija uložila ogromne napore kako bi adekvatno pristupila problemu migrantske krize i rešila ga na najhumaniji mogući način.

„Do zatvaranja Zapadnobalkanske rute u martu 2016. godine i odluke koja je proizašla iz Sporazuma koji su potpisale Evropska unija i Turska, Republika Srbija ni u jednom trenutku nije zatvarala svoje granice“ kazao je državni sekretar i ponovio opredeljenje Republike Srbije da želi da bude deo rešenja i da svaka zemlja mora preuzeti svoj deo tereta.

Miličković je naglasio da je, u skladu sa dogovorom postignutim u Briselu na Samitu šefova zemalja Evropske unije i zemalja na Zapadnobalkanskoj ruti, uz pomoć donatora, Republika Srbija obezbedila smeštajne kapacitete za 6.000 ljudi, da je uspostavljeno 13 prihvatnih centara u kojima su migrantima svakodnevno na raspolaganju hrana, voda, odeća, obuća, lekovi, kao i medicinska i psiho-socijalna zaštita.

Državni sekretar je rekao da se od strane Evropske unije finansira i sprovodi projekat “Specijalna mera 2” za podršku Republici Srbiji u cilju poboljšanja upravljanja granicom prema Republici Bugarskoj u kontekstu evropske migracione krize. Prema njegovim rečima, u sklopu ove mere, pored policijskih službenika Uprave granične policije Republike Srbije, angažuju se i policajci zemalja EU - Mađarske, Austrije, Slovačke, Slovenije, Francuske i Češke.

Predstavnici zemalja učesnica konferencije istakli su da je saradnja sa Republikom Srbijom na visokom nivou i pohvalili doprinos Republike Srbije u rešavanju migrantske krize, kao i u borbi protiv terorizma.

Salcburški forum je osnovan 2001. godine, na inicijativu Republike Austrije i predstavlja platformu za multilateralni dijalog i saradnju po pitanjima unutrašnje bezbednosti.