Актуелно

Ребић: Предложићемо увођење новог кривичног дела припремање кривичног дела тешко убиство у Кривични законик

11.02.2019.
МУП

Број: 104/19
11.  фебруар 2019. године

Директор полиције Владимир Ребић изјавио је данас да ће Министарство унутрашњих послова предложити увођење новог кривичног дела припремање кривичног дела тешко убиство у Кривични законик, пре свега у циљу превентивног деловања и спречавања дешавања оваквих убистава на улицама Србије.

„Желимо да на овај начин превазиђемо недостатке са којима се сусрећемо у пракси. У овом тренутку сходно важећој регулативи, када имамо одређене доказе да неко припрема убиство, за то га не можемо процесуирати, већ евентуално за неко блаже кривично дело, као што је недозвољено држање оружја“ рекао је Ребић, образлажући предлог који МУП припрема.

Он је истакао да су спекулације да би због увођења овог кривичног дела на стотине грађана могло да заврши у притвору потпуно апсурдне.

„Полиција, надлежна тужилаштва и судије ће хапсити и одређивати притвор, као и увек, само у случајевима када за то постоје конкретни докази. У Србији је од 2013. године на снази тужилачка истрага која подразумева да полицијски службеници раде  искључиво по налогу тужиоца, прикупљају доказе, тужилац процењује те доказе и на крају судија за претходни поступак доноси одлуку о притвору, уколико сматра да је прикупљено довољно доказа“ подсетио је Ребић.

Он је подцртао да ће, као што је то министар унутрашњих послова Небојша Стефановић и најавио, представници МУП-а са поменутим предлогом изаћи пред интерресорну радну групу која се бави израдом предлога измена и допуна Кривичног законика.

„Она се састоји од представника Министарства правде, који су носиоци израде предлога, затим Министарства унутрашњих послова, Министарства здравља, Удружења тужилаца и судија, представника адвокатске коморе, професора Правног факултета у Београду и невладиних организација. Сасвим сам сигуран да ћемо сви заједно темељно размотрити овај предлог и да ће он, уколико проценимо да је то адекватно, наћи место у предлогу измена Кривичног законика, са којима ће се потом изаћи пред Народну скупштину“, рекао је Ребић.